Υποβαθμίζει τη δεύτερη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ ο Λευκός Οίκος, η αντίδραση Τραμπ

Υποβαθμίζει τη δεύτερη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ ο Λευκός Οίκος, η αντίδραση Τραμπ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν απλώς μια σύντομη συνομιλία και όχι δεύτερη συνάντηση, στο τέλος ενός δείπνου με ηγέτες χωρών μελών της Ομάδας των 20 (G20) στη Γερμανία στις αρχές του μήνα, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χθες.

Οι δύο ηγέτες χρησιμοποίησαν τον Ρώσο διερμηνέα του Πούτιν για τη συνομιλία τους γιατί ο αμερικανός διερμηνέας δεν μιλά ρωσικά, πρόσθεσε.

Οπως μετέδωσαν οι New York Times οι δύο ηγέτες είχαν μια δεύτερη συνάντηση διάρκειας περίπου μιας ώρας, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη πολλών από τους παρευρισκόμενους καθώς θεώρησαν περίεργο το «θέαμα» ο Αμερικανός πρόεδρος να προσεγγίζει τον Ρώσο ομόλογό του σε μια σύνοδο μάλιστα στην οποία συμμετείχαν κάποιοι από τους ισχυρότερους συμμάχους των ΗΠΑ.

Αμερικανός αξιωματούχος υποβάθμισε τη συνάντηση λέγοντας πως «δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο». Αλλά και ο ίδιος ο Τραμπ, με τον γνωστό τρόπο, μέσω Twitter πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για «αρρωστημένη» είδηση. Πρόσθεσε δε ότι το δείπνο δεν ήταν μυστική υπόθεση, καθώς όλοι οι ηγέτες με τις συζύγους τους είχαν προσκληθεί από την Αγκελα Μέρκελ. «Ο Τύπος γνώριζε» έγραψε μεταξύ άλλων σε ένα Tweet.

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurasia Group, Ιαν Μπρέμερ δήλωσε πως «σχεδόν όλοι στο δείπνο θεώρησαν περίεργο, πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θέλει να δείξει ότι έχει καλύτερη προσωπική σχέση με τον Πούτιν από ό,τι με οποιονδήποτε άλλο ή πολύ απλά δεν τον νοιάζει».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, έκανε λόγο για μια «κοινωνική συζήτηση που διήρκησε πολύ λιγότερο από μια ώρα. Αστειεύτηκαν και είχαν μια σύντομη συζήτηση», είπε. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν αποκλειστικά μέσω του διερμηνέα του Κρεμλίνου, καθώς ο Αμερικανός μεταφραστής που συνόδευε τον Τραμπ δεν μιλούσε ρωσικά.

Πρώην πρέσβης του Ομπάμα η πρόταση Τραμπ για τη Ρωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα προτείνει τον Τζον Χάντσμαν, πρώην πρέσβη στην Κίνα στην προηγούμενη κυβέρνηση του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα, ως πρέσβη στη Ρωσία, ανακοίνωσε ακόμη, ο Λευκός Οίκος χθες.

Ο διορισμός, ο οποίος αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των κατηγοριών ότι η Ρωσία επενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016, απαιτεί επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία.

Πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Γιούτα, ο Χάντσμαν διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα από το 2009 έως το 2011, και ο πιθανός διορισμός του ήταν γνωστός από την άνοιξη. Έχει υπηρετήσε σε κυβερνήσεις πέντε αμερικανών προέδρων και ήταν υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία το 2012.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Αναφορές τον Μάρτιο ότι ο Χάντσμαν θα προταθεί για τη θέση αυτή αντιμετωπίστηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα στη Μόσχα, με έναν πολιτικό να δηλώνει ότι «δεν είναι ειρηνιστής» και με το Κρεμλίνο να καλωσορίζει όποιον είναι «πεπεισμένος υπέρμαχος» του διαλόγου με τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή