Νέα ώθηση στην Ευρωζώνη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε πείσμα του Brexit, εμφανίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία της Αγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν για μια βαθύτερη και αποτελεσματικότερη ενοποίηση της Ευρωζώνης.

«Σε πείσμα ή ακόμη και εξαιτίας του Brexit, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παραμένει μία από τις καλύτερες ιδέες που είχαν οι Ευρωπαίοι στον εικοστό αιώνα», σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε επιστολή του προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Στην ίδια επιστολή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα κερδίσει σε δυναμισμό τους προσεχείς μήνες, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι χρειάζονται αλλαγές για την ενίσχυση της σταθερότητας του κοινού νομίσματος. «Η Γερμανία υποστηρίζει τη σταθερή εφαρμογή των κοινών κανόνων, ενώ είναι επίσης έτοιμη για μέτρα που θα αποτρέπουν μελλοντικές κρίσεις και θα ενισχύουν τη βαθύτερη νομισματική ενοποίηση», αναφέρεται στην επιστολή.

Τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στην ανάγκη ριζοσπαστικών αλλαγών στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων, το Μέγαρο των Ηλυσίων προτείνει κοινό προϋπολογισμό, υπουργό Οικονομικών και Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης. Ηδη, από τον Μάιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει αυτές τις ιδέες, προσθέτοντας τη δική του εισήγηση για μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Από τη χθεσινή επιστολή του επιβεβαιώνεται η πάγια στρατηγική του Βερολίνου να εξαρτά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και της αλληλεγγύης στην Ευρωζώνη με την εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. «Ο κανόνας (για τη βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης) είναι απλός», σημειώνει ο Γερμανός πολιτικός: «Για να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα κίνητρα και να αποφύγουμε μη βιώσιμες πολιτικές, τα ρίσκα των μεν και οι υποχρεώσεις των δε πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο».

Παρέμβαση και εκλογές

Πολιτικοί αναλυτές συσχετίζουν την παρέμβαση Σόιμπλε και με την πολιτική αντιπαράθεση στη Γερμανία εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Την Κυριακή, ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD και μέχρι πρότινος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τάχθηκε υπέρ των προτάσεων Μακρόν για τη μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη, ξιφουλκώντας εναντίον της Αγκελα Μέρκελ.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός κατηγόρησε τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και γενικότερα για την εμμονή τους στη σκληρή λιτότητα. Παράλληλα, πρότεινε ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που θα ανακυκλώσουν το μεγάλο γερμανικό πλεόνασμα, κατά κύριο λόγο στην Παιδεία, στις υποδομές και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή