Τουρκία: Ελεύθερος ο τέως εισαγγελέας που κατηρορείται για συμμετοχή στο δίκτυο Γκιουλέν

Τουρκία: Ελεύθερος ο τέως εισαγγελέας που κατηρορείται για συμμετοχή στο δίκτυο Γκιουλέν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερος αφέθηκε ο τέως Εισαγγελέας, Turhan Turunç, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», αφού έδωσε πληροφορίες για την οργάνωση του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλλάχ Γκιουλέν, επωφελούμενος του προνομίου της έμπρακτης μετάνοιας. 

«Εκμεταλλεύτηκαν το θρησκευτικό μου συναίσθημα και με εξαπάτησαν», δήλωσε στην απολογία του ο τέως εισαγγελέας. 

Οδηγηθείς ενώπιον του 14ου τμήματος του Κακουργιοδικείου της Κωνσταντινούπολης, ο Turunç που αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης διάρκειας 7,5 εως 15 ετών ξεκίνησε την απολογία του καταδικάζοντας το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. «Η πρώτη μου επαφή με την οργάνωση ήταν το 1994. Ούτε σπούδασα στα σχολεία τους ούτε συμμετείχα σε οποιαδήποτε μυστική συνάντηση», δήλωσε ο Turunç.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου, Cem Karaca, ο τέως εισαγγελέας παραδέχτηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή ByLock χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή «χρησιμοποιούνταν σε δίκτυο ανταλλαγής κρυφών μηνυμάτων», ενώ σημείωσε ότι έκανε χρήση της εφαρμογής μία ή  δύο μόνο φορές.

«Μακάρι να μην είχα πλησιάσει ποτέ αυτή την οργάνωση. Έχω μετανιώσει οικτρά»

Ο Turunç ισχυρίστηκε ότι μετά το  αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου κατάλαβε ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της οργάνωσης, σημειώνοντας ενώπιον του δικαστηρίου ότι έχει «μετανιώσει οικτρά». 

«Μακάρι να μην είχα πλησιάσει ποτέ αυτή την οργάνωση», είπε και πρόσθεσε: «Ανήρτησα ποστ με τα οποία καταδικάζω τις ενέργειες αυτές. Η οργάνωση φαινόταν να έχει αγνά θρησκευτικά συναισθήματα, δεν ήταν σαν το  PKK που έχει ξεκάθαρους στόχους. Δεν ήξερα ότι  είχε σκοπό ανατροπής της κυβέρνησης».

«Στόχος μου δεν ήταν να διαπράξω αξιόποινες πράξεις, δεν έγινα μέλος αυτής της ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης γνωρίζοντάς το. Όταν έμαθα ότι είναι αναμεμειγμένη με το πραξικόπημα απογοητεύτηκα οικτρά. Με θλίβει το γεγονός ότι βρίσκομαι στην αίθουσα του δικαστηρίου ως ύποπτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κλείνοντας την απολογία του ο Turunç επεσήμανε ότι έχει καταθέσει όλα όσα ήξερε για τις εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης. 

Ο δικηγόρος του ζήτησε την απελευθέρωση του πελάτη του και το δικαστήριο διέταξε την αναβολή της δίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή