Γερμανία: 13.000 κορίτσια κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων

Γερμανία: 13.000 κορίτσια κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κίνδυνο να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων βρίσκονται 13.000 ανήλικα κορίτσια που ζουν στη Γερμανία, σύμφωνα με τη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση «Terre des Femmes», όπως μεταδίδει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Γιατροί και ακτιβιστές προειδοποιούν για την αύξηση που παρουσιάζουν τέτοιες απάνθρωπες παραδόσεις στη Γερμανία γεγονός που αποδίδεται σύμφωνα με το δημοσίευμα στην άφιξη των προσφύγων – περισσότερων από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – τα τελευταία τρία χρόνια. 

Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 4.000, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, καθώς τα εν λόγω κορίτσια έχουν μόλις εγκατασταθεί στη Γερμανία από χώρες όπως το Ιράκ, τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, μέρη στα οποία ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων είναι κοινή πρακτική και θεωρείται σημαντικό βήμα προς την ενηλικίωση.

Από την πλευρά της η UNICEF διαμηνύει ότι κάτι τέτοιο «αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των κοριτσιών να μην υποβάλλονται σε βασανιστήρια και απάνθρωπη ή υποτιμητική μεταχείριση». Η συνεχής εισροή προσφύγων από χώρες της Βόρειας Αφρικής έχει πλήξει μια χώρα της οποίας ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργανών δεν συνιστούσε σοβαρό πρόβλημα μέχρι πρότινος, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. 

Ενδεικτικά, μέσα σε μόλις ένα χρόνο, ο αριθμός των γυναικών που έχουν υποστεί βίαιες πρακτικές έχει αυξηθεί κατά 20% στη Γερμανία, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν τουλάχιστον 500.000 θύματα.

Ακόμα 180.000 κορίτσια εκτιμάται ότι βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διεξήχθη το 2009. Αυτοί οι αριθμοί, όμως, ενδέχεται να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Συγκριτικά με τη Γερμανία, τόσο η Γαλλία όσο και η Βρετανία έχουν υπάρξει χώρες υποδοχής περισσότερων μεταναστών από την Αφρική και την Ασία. Παρότι ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων είναι παράνομος και σε αυτές τις χώρες, έχουν καταγραφεί επανειλημμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν έχουν καταγγελθεί στις αντίστοιχες αρμόδιες αρχές.

Μετά από αλλαγές στη νομοθεσία της χώρας, οι γερμανοί αποφάσισαν να κρατήσουν πιο σκληρή στάση απέναντι στις οικογένειες που συναινούν σε τέτοιες πρακτικές.  Για το λόγο αυτό οι γερμανικές αρχές απέκτησαν μεγαλύτερη δικαιοδοσία και μπορούν ακόμα και να κατασχέσουν τα διαβατήρια μιας οικογένειας, αν υποπτευτούν ότι τα μέλη της ταξιδεύουν εκτός της χώρας με στόχο να παραστούν σε τελετές ακρωτηριασμού.

Η Charlotte Weil, ειδικός στους ακρωτηριασμούς των γυναικείων γεννητικών οργάνων, που συνεργάζεται με την ΜΚΟ, δήλωσε ότ  δεν αρκούν μόνο οι αυστηρότεροι νόμοι για την εξάλειψη της εν λόγω πρακτικής.  

«Για την οριστική λύση του προβλήματος, τον σημαντικότερο ρόλο παίζει εκπαίδευση. Πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τις κοινότητες που εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές και να εξηγήσουμε τις συνέπειες. Τις περισσότερες φορές, όσοι εμπλέκονται δεν έχουν επίγνωση των ψυχολογικών και σωματικών επιπτώσεων», τόνισε η κ. Weil.

Πηγή: The Washington Post. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή