Πρώτο κρας τεστ για τον Μακρόν

Πρώτο κρας τεστ για τον Μακρόν

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του από την αρχηγία του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας υπέβαλε χθες ο στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ, ύστερα από ασυνήθιστη δημόσια αντιπαράθεση με τον αρχηγό του κράτους Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος όρισε αμέσως αντικαταστάτη του Ντε Βιλιέ τον μέχρι χθες επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου του πρωθυπουργού, στρατηγό Φρανσουά Λεκουάντρ. Ωστόσο, η πρώτη σοβαρή ρήξη του νέου προέδρου με την ηγεσία του στρατεύματος ρίχνει νερό στο μύλο όσων τον κατηγορούν –και δεν είναι λίγοι– για αυταρχικό στυλ και νοοτροπία καισαρισμού.

Μείωση δαπανών

«Μήλον της Εριδος» ανάμεσα στο Μέγαρο των Ηλυσίων και την ηγεσία του στρατεύματος στάθηκε η απόφαση του Μακρόν να μειώσει κατά 850 εκατ. ευρώ τις στρατιωτικές δαπάνες του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για δημοσιονομική εξυγίανση. Ο Ντε Βιλιέ από καιρό προειδοποιούσε το πολιτικό προσωπικό της Γαλλίας ότι ο στρατός βρίσκεται στα όριά του και ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πολλαπλές αποστολές του, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με περαιτέρω περικοπές.

Οι σχέσεις Μακρόν – Ντε Βιλιέ έφτασαν στο απροχώρητο σε πρόσφατη, κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης. «Δεν υπάρχει “λίπος” στον στρατό, τώρα κόβουμε τους μυς, θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», υποστήριξε ο στρατηγός. «Εχω συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Εγώ είμαι το αφεντικό σου», φέρεται να απάντησε ο Μακρόν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Le Monde και άλλων εφημερίδων. «Δεν θα αφήσω να με γ…», ήταν η απάντηση του στρατηγού, που είχε ήδη προδιαγράψει την τύχη του.

Το επιτελείο Μακρόν επιμένει ότι οι φετινές περικοπές δεν θίγουν την αμυντική ικανότητα της Γαλλίας και ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η σταδιακή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 2% του προϋπολογισμού, με χρονικό ορίζοντα το 2025.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή