Τουρκία: Νέα πρόσωπα, ίδια όμως γεύση

Τουρκία: Νέα πρόσωπα, ίδια όμως γεύση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η χθεσινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να μην είχε ανακοινωθεί, ωστόσο ο ανασχηματισμός που προέκυψε από αυτήν δεν προσέφερε καμία έκπληξη.

Κατά πρώτον, γιατί ήταν από καιρό αναμενόμενος, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «κυβερνητική κόπωση» και ανάγκη «ανανέωσης» αφότου επανήλθε στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Κατά δεύτερον, γιατί, σε πείσμα φημών που είχαν διαρρεύσει στην Αγκυρα τις προηγούμενες ημέρες, τα κρίσιμα υπουργεία που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας και τη διαχείριση της οικονομίας της παρέμειναν στα ίδια χέρια.

Στο υπουργείο Εξωτερικών παραμένει λοιπόν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο Ομέρ Τσελίκ, διαψεύδοντας πληροφορίες που ήθελαν τον Ιμπραήμ Καλίν, υπ’ αριθμόν ένα σύμβουλο του Ερντογάν για θέματα διεθνούς πολιτικής, να αναλαμβάνει ένα από τα δύο υπουργεία. Το γενικό πρόσταγμα στην οικονομία θα συνεχίσει να έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, άνθρωπος που εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές και διατηρεί καλές σχέσεις με τις Βρυξέλλες, πράγμα σπάνιο αυτή την εποχή για τις κυβερνήσεις του ΑΚΡ.

Ο Σιμσέκ ήταν ο μόνος από τους πέντε αντιπροέδρους της κυβέρνησης που διατήρησε τη θέση του, καθώς ο Γιλντιρίμ αποφάσισε να αντικαταστήσει και τους τέσσερις άλλους άμεσους συνεργάτες του. Συνολικά, 15 υπουργοί έμειναν στις θέσεις τους και έξι μετακινήθηκαν σε άλλα υπουργεία, ενώ προστέθηκαν πέντε νέα πρόσωπα. Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Νουρετίν Τσανικλί αναλαμβάνει το υπουργείο Αμυνας, υπουργός Δικαιοσύνης διορίζεται ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ενώ υπουργός Ενέργειας παραμένει ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διέκοψε τις θερινές διακοπές του και επιστρέφει στο Βερολίνο, όπου θα έχει σήμερα κατεπείγουσες διαβουλεύσεις για «μέτρα και ενέργειες» απέναντι στη «δραματική κλιμάκωση της καταστολής στην Τουρκία». Αυτό γνωστοποίησε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθεί έντονα αναφορικά με τη φυλάκιση έξι ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού πολίτη Πέτερ Στόιντερ. Ο κ. Σέφερ χαρακτήρισε «παράλογη» την κράτηση του Στόιντερ με την υποψία ότι μπορεί να είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης και προσέθεσε ότι οι όποιες αποφάσεις γύρω από μελλοντική εκταμίευση ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Τουρκία θα πρέπει να εξαρτηθούν από την τύχη του Γερμανού πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή