Φοιτήτρια αφαίρεσε ιστορικά εκθέματα από το Αουσβιτς

Φοιτήτρια αφαίρεσε ιστορικά εκθέματα από το Αουσβιτς

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία φοιτήτρια Τέχνης από το Ισραήλ, η οποία είναι και εγγονή επιβιωσάντων του Ολοκαυτώματος, παραδέχθηκε ότι αφαίρεσε αντικείμενα από το Αουσβιτς προκειμένου να τα συμπεριλάβει στην πτυχιακή της εργασία στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας «Γεντιόθ Αχρονόθ», το Μουσείο Αουσβιτς έκανε γνωστό ότι θα ασκήσει διώξεις κατά της Ροτέμ Μπιντές, η οποία το επισκέφθηκε τουλάχιστον έξι φορές αφαιρώντας αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και μία πινακίδα που αποτρέπει τους επισκέπτες από το να παίρνουν μαζί τους τα εκθέματα. Εικόνες από την πτυχιακή εργασία της εικοσιεπτάχρονης γυναίκας στο κολέγιο Μπεΐτ Μπερί, από όπου απεπέμφθη, δείχνει και τα πράγματα που μάζεψε από το Αουσβιτς. Προσπαθώντας να υπεραμυνθεί της δράσης της η Μπιντές, σύμφωνα με την αστυνομία, λέει ότι ένιωσε την ανάγκη να πάρει τα αντικείμενα.

Ηθική και νόμοι

Στην πτυχιακή εργασία περιλαμβάνεται και το ίδιο της το αίμα. «Ενιωσα πως ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να κάνω. Εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονήθηκαν με βάση τους ηθικούς νόμους κάποιας χώρας υπό ένα συγκεκριμένο καθεστώς. Κι αν αυτοί ήταν οι νόμοι, μπορούσα να πάω εκεί και να δράσω με βάση τους δικούς μου τους νόμους. Το θέμα που θέλω να θίξω είναι ότι οι νόμοι καθορίζονται από τους ανθρώπους και ότι η ηθική είναι κάτι που μεταβάλλεται με τον χρόνο και την κουλτούρα. Αυτά είναι τα πράγματα τα οποία θέλω να διαχειριστώ.

Ανήκω στην τρίτη γενιά του Ολοκαυτώματος, αλλά δεν λέω ότι μπορούσα να πάρω αυτά τα πράγματα επειδή ο παππούς μου ήταν στο Αουσβιτς. Απλώς θέτω τα ερωτήματα. Ανησυχώ ότι όταν θα έχουν φύγει όλοι οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, θα μετατραπεί σε έναν μύθο ο οποίος δεν θα γίνεται αντιληπτός».

Ο ακαδημαϊκός επόπτης της, ο βραβευμένος Μισάλ Νάαμαν, δείχνει να υπερασπίζεται τις πράξεις της γυναίκας.« Εξαιτίας της κατανόησης και της εκτίμησης για αυτό που προσπαθεί να κάνει, δεν πιστεύω ότι έκανε κάποιο λάθος. Από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι η προσπάθειά της να αφαιρέσει το εμπόδιο που μας χωρίζει από το αρχικό δέος που συνδέεται με τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ένα από τα πράγματα που η τέχνη προσπαθεί να επιτύχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή