«Πληγή» στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης η απουσία Αμερικανών πρέσβεων

«Πληγή» στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης η απουσία Αμερικανών πρέσβεων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με την έλλειψη πρέσβεων σε σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Δανία, βρίσκεται η διπλωματική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠA. Eπτά μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων από το νέο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τα διπλωματικά κενά έρχονται να προστεθούν στις, συχνά, τεταμένες σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους ευρωπαίους εταίρους της.

Μετά την εκλογή του, ο Πρόεδρος Τραμπ απαίτησε την απομάκρυνση όλων των πολιτικών πρέσβεων που διορίστηκαν από τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.

Τέτοιου είδους παραιτήσεις αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, ωστόσο οι Πρόεδροι επιτρέπουν να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, ώστε να μην μείνουν κενές τόσο σημαντικές θέσεις για τόσο μεγάλες περιόδους, πρακτική που δεν ακολουθήθηκε από τον Τραμπ.

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι όσα είπε ο Αμερικανός αντιστράτηγος Ben Hodges, και καταγράφονται από το Politico: «η έλλειψη πρέσβεων αποτελεί πλήγμα… είναι πολύ κακή στιγμή να μην υπάρχει πρέσβης στη Γερμανία».

Ο Αντιστράτηγος Hodges, ο οποίος ηγείται 30,000 αμερικανικών στρατευμάτων σε όλη την Ευρώπη, επισήμανε τη σημασία διορισμού πρέσβεως στη Γερμανία, καθώς το αρχηγείο του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, βρίσκεται στη γερμανική πόλη Wiesbaden.

Παρόλο που σε περιπτώσεις έλλειψης πρέσβεως, αναλαμβάνουν καθήκοντα μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας ως επιτετραμμένοι, δεν δύνανται να αναλάβουν τον ορατό, δημόσιο ρόλο, που θα είχε ένας – προσωπικά από τον Πρόεδρο –  απεσταλμένος, ενώ προκύπτει αδυναμία υλοποίησης της αμερικανικής πολιτικής.

Τεταμένες οι σχέσεις ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ

Οι αναφορές του Hodges δεν είναι τυχαίες. Το γεγονός ότι ο Τραμπ ζητά επανειλημμένα να αυξηθούν οι δαπάνες από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει διενέξεις με την Γερμανία, η οποία αποτελεί τη δεύτερη πλουσιότερη χώρα-σύμμαχο του ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ. 

Η Γερμανία διαφωνεί με το στόχο που έχει θέσει ο Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο οι ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες θα πρέπει να ισούνται με το 2% του ΑΕΠ, και τον χαρακτηρίζει ανόητο και ανεφάρμοστο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιμένει ότι η χώρα της παραμένει αφοσιωμένη στις δεσμεύσεις της προς το ΝΑΤΟ. Η ίδια χαρακτηρίζει τη σχέση της με τον Τραμπ ως αβέβαιη για αρκετούς λόγους, μεταξύ των οποίων και οι θέσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ για το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή