Γερμανία: Eπανεξέταση όλων των οπλικών προγραμμάτων με την Τουρκία

Γερμανία: Eπανεξέταση όλων των οπλικών προγραμμάτων με την Τουρκία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εξομαλύνει την κλιμακούμενη κρίση μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου βάλθηκε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Νιχάτ Ζεϊμπεκί, τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, ετοιμάζεται να παγώσει όλες τις αποστολές όπλων προς την Τουρκία.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών χειροτέρευσαν τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας της σύλληψης έξι Γερμανών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το τουρκικό κράτος με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κρίση μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων είναι προσωρινή και οι δύο χώρες πρέπει να αποφεύγουν τις δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στις αμοιβαίες σχέσεις τους.

Εντούτοις, λίγο αργότερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την εφαρμογή όλων των οπλικών προγραμμάτων με την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας σε κάποιο βαθμό τα σχετικά δημοσιεύματα.  

Στο μεταξύ, εμπρηστικές ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βολφγκάνγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρομοίασε την Τουρκία του Ερντογάν με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. 

«Η Τουρκία συλλαμβάνει εν τω μεταξύ αυθαίρετα (πολίτες) και δεν τηρεί τις ελάχιστες προξενικές προϋποθέσεις. Αυτό μου θυμίζει πως ήταν παλιά η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Όποιος ταξίδευε εκεί γνώριζε καλά πως εάν του συμβεί κάτι δεν μπορεί κανείς να τον βοηθήσει. Εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει αυτά τα παιχνιδάκια -όπως και με την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ικονίου- θα πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι ταξιδεύουν στην Τουρκία αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τον κίνδυνο, να πούμε ότι δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε τίποτα πλέον», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα Bild.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε γίνονται μια μέρα μετά την έκδοση από την Γερμανία ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία, με την οποία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά «εξαιρετική προσοχή» σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στην χώρα αυτή.

Επίσης και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε κάτι ανάλογο στην Bild: «Ένα πράγμα είναι σαφές: όποιος ταξιδεύει στην Τουρκία δυστυχώς δεν κάνει διακοπές σε ένα κράτος δικαίου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή