Αναταραχή εν μέσω ερευνών στον Λευκό Οίκο

Αναταραχή εν μέσω ερευνών στον Λευκό Οίκο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αντονι Σκαραμούτσι, πιστός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και γνωστός επιχειρηματίας της Γουόλ Στριτ, ανέλαβε χθες το αξίωμα του διευθυντή Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, διορισμός που υποχρέωσε τον μέχρι χθες εκπρόσωπο Τύπου του Αμερικανού προέδρου Σον Σπάισερ να υποβάλει την παραίτησή του. Οι αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο αλλά και στη νομική ομάδα που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση της Ρωσίας αποτελούν ενδείξεις πιθανής ανησυχίας του Αμερικανού πρόεδρου για την πορεία των ερευνών.

Χθες, ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να μην καταστρέψει έγγραφα που αφορούν συνάντηση του υιού Τραμπ με Ρωσίδα δικηγόρο, η οποία είχε υπάρξει συνήγορος της υπηρεσίας πληροφοριών FSB. Ο Τραμπ τζούνιορ συνάντησε τη Νατάλια Βεσελνίτσκαγια τον Ιούνιο του 2016, αφότου ο πατέρας του εξασφάλισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, προκειμένου να ενημερωθεί για πληροφορίες που εκείνη φέρεται ότι διέθετε εις βάρος της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Την περίοδο 2005-2013, η Βεσελνίτσκαγια εκπροσωπούσε τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών σε διαμάχη γύρω από την ιδιοκτησία μεγάλου ακινήτου. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επρόκειτο για συνεργάτιδα της υπηρεσίας, ενώ χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η δικηγόρος «δεν έχει καμία σχέση μαζί μας».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post, οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τις έρευνες του Μιούλερ ή ακόμη και να προετοιμάσουν το έδαφος για μελλοντική απαλλαγή από τα καθήκοντά του – μια επιλογή στα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Αμερικανού προέδρου, αλλά δυνητικά εκρηκτική, από την άποψη των πολιτικών συνεπειών της. Προανάκρουσμα αυτής της προσπάθειας υπήρξε η συνέντευξη Τραμπ στους New York Times όπου, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «σύγκρουση συμφερόντων» αναφορικά με τον Μιούλερ και το επιτελείο του.

Επίσης, η νομική ομάδα Τραμπ φέρεται να εξετάζει τις προεδρικές εξουσίες για την απαλλαγή συνεργατών του ή και του ίδιου, σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται για τη Ρωσία. Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες, σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος εξέφρασε απλώς την «περιέργεια» να κατανοήσει το εύρος των εξουσιών που έχει ως προς την απαλλαγή προσώπων, όπως επίσης και το εύρος των εξουσιών που διαθέτει ο ειδικός ανακριτής στην έρευνά του. Το ερώτημα βέβαια είναι ποια είναι η νομική ομάδα του Τραμπ, μετά την παραίτηση του εκπροσώπου Τύπου της ομάδας δικηγόρων Μαρκ Κοράλο και τη φημολογούμενη αποχώρηση του επικεφαλής της νομικής ομάδας Μαρκ Κάσοβιτς.

Τον εκνευρισμό του Αμερικανού προέδρου ενίσχυσαν οι πληροφορίες ότι ο ειδικός ανακριτής έχει θέσει στο μικροσκόπιο επιχειρηματικές συμφωνίες του ομίλου Τραμπ και τις φορολογικές δηλώσεις του ίδιου του προέδρου σε βάθος δεκαετίας, αν όχι και παραπάνω.

Στην προαναφερθείσα συνέντευξή του στους New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι, αν ο Μιούλερ ξεκινήσει έρευνες για θέματα που δεν σχετίζονται με τη Ρωσία, θα κινείται εκτός των ορίων της εντολής του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή