Αιματηρές ταραχές στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Αιματηρές ταραχές στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκροί τρεις Παλαιστίνιοι κοντά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σε μια νέα κλιμάκωση των ταραχών που μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών αστυνομικών.

Αφορμή για τον νέο κύκλο βίας στάθηκε η απόφαση των ισραηλινών αρχών να εγκαταστήσουν ανιχνευτές μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας των Τεμενών, όπου βρίσκεται το ιστορικό τζαμί Αλ Ακσα, ο τρίτος ιερότερος –μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα– προσκυνηματικός χώρος για τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε η ισραηλινή κυβέρνηση ύστερα από ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών, κοντά στην περιοχή αυτή.

Χθες Παρασκευή, ημέρα της καθιερωμένης προσευχής των μουσουλμάνων, οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση στην Παλιά Πόλη για όλους τους άνδρες κάτω των 50 ετών, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Η απόφαση αυτή έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, ερεθίζοντας τους Παλαιστινίους που προσπαθούσαν να περάσουν στην Παλιά Πόλη από την Πύλη των Λεόντων. Οι Ισραηλινοί αστυνομικοί εκτόξευσαν βομβίδες κρότου-λάμψης για να τους διαλύσουν, ενώ οι Παλαιστίνιοι απάντησαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Ο Παλαιστίνιος που έχασε τη ζωή του βρισκόταν, όταν δέχθηκε τη σφαίρα, στη συνοικία Ρας αλ Αμούντ, κοντά στην Παλιά Πόλη, και οι συνθήκες της δολοφονίας του δεν είχαν μέχρι χθες βράδυ διευκρινιστεί.

Τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας της κυβέρνησης Νετανιάχου αναζωπύρωσαν τους φόβους των Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ κινείται προς την ανάληψη του αποκλειστικού ελέγχου της Πλατείας των Τεμενών, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει σοβαρά τις σχέσεις του με τους Αραβες γείτονές του. Πάντως, η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν σκοπεύει να τροποποιήσει το υφιστάμενο καθεστώς των ιερών τόπων και ότι τα μέτρα ελήφθησαν αποκλειστικά για λόγους ασφαλείας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή