Σύσσωμη η Γερμανία κατά Ερντογάν

Σύσσωμη η Γερμανία κατά Ερντογάν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Παρά τις προσπάθειες του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση με τη Γερμανία, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Βερολίνο «να συνέλθει» μετά τις απειλές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για αναθεώρηση όλων των συμβολαίων που αφορούν εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. Ο Ερντογάν αποκήρυξε επίσης την ταξιδιωτική προειδοποίηση της Γερμανίας προς επίδοξους τουρίστες στη χώρα, αποκαλώντας την αβάσιμη και κακόβουλη. Τέλος, κάλεσε το Βερολίνο να λογοδοτήσει για όσους «τρομοκράτες» υποθάλπει στη γερμανική επικράτεια.

Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί υπουργοί πλειοδοτούν σε επιθετικές δηλώσεις εις βάρος της Αγκυρας, ενδεχομένως και για ψηφοθηρικούς λόγους ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Τον χορό άνοιξε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τη σκυτάλη πήρε χθες ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρομοίασε τη σημερινή Τουρκία με την πρώην Ανατολική Γερμανία. «Αν η Τουρκία δεν σταματήσει να παίζει τέτοια παιχνίδια, πρέπει να πούμε στους ανθρώπους: Ταξιδεύετε στην Τουρκία αναλαμβάνοντας μόνοι σας το ρίσκο. Δεν μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε τίποτα», ανέφερε σε συνέντευξή του στην Bild και προσέθεσε: «Η Τουρκία προβαίνει σε αδιάκριτες συλλήψεις και δεν τηρεί ούτε τους ελάχιστους προξενικές όρους. Μου θυμίζει Ανατολική Γερμανία».

77% κατά ένταξης

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Focus, το 77% των Γερμανών επιθυμεί να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα και μόνο το 16% θέλει να συνεχιστεί ο διάλογος για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι παραδόθηκε στη Γερμανία λίστα με γερμανικές επιχειρήσεις που συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον αυτοεξόριστο ιμάμη, ο οποίος θεωρείται εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον περσινό Ιούλιο. Ο Νιχάτ Ζεϊμπέκσι χαρακτήρισε προσωρινή την κρίση στις διμερείς σχέσεις και επέμεινε ότι οι γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία είναι απολύτως διασφαλισμένες. «Πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόνιμη ζημία σε οικονομίες», είπε στο πρακτορείο Reuters. «Η Τουρκία είναι τόσο ασφαλής όσο και η Γερμανία», διακήρυξε από την πλευρά του ο Γιλντιρίμ.

Ωστόσο, οι τουρκικές προσπάθειες για εκτόνωση δεν βρίσκουν απήχηση στη Γερμανία. Ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών κατηγόρησε την Αγκυρα ότι «επιχειρεί να κατατρομοκρατήσει όσους πολίτες έχουν τουρκικές ρίζες και στρέφονται κατά του Ερντογάν». O Γκάμπριελ και ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς καλύπτουν το κενό της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, έγραψε το περιοδικό Spiegel. Ο ίδιος ο Γκάμπριελ, πάντως, έσπευσε να εξηγήσει ότι η σκληρή στάση του δεν σχετίζεται με τον προεκλογικό αγώνα, γιατί τότε «αυτά τα μηνύματα προς την Τουρκία θα ήταν εντελώς ανούσια».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή