Τουρκία: Ξεκινά σήμερα η δίκη των δημοσιογράφων της «Cumhuriyet»

Τουρκία: Ξεκινά σήμερα η δίκη των δημοσιογράφων της «Cumhuriyet»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινά σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η δίκη πολλών δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhuriyet», μία δίκη που αποκρυσταλλώνει την έντονη ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Για τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτή η υπόθεση αποτελεί σύμβολο των επιθέσεων που δέχεται η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου, το οποίο οδήγησε σε μαζικές διώξεις, βασικός στόχος των οποίων υπήρξαν δημοσιογράφοι που ασκούσαν κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν.

Συνολικά 17 δημοσιογράφοι, διευθυντικά στελέχη και συνεργάτες νυν ή πρώην της «Cumhuriyet», μιας εφημερίδας που ιδρύθηκε το 1924, κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, ακόμη και για υποστήριξη διαφόρων «ενόπλων τρομοκρατικών οργανώσεων», ενώ αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν μέχρι και με 43 χρόνια κάθειρξη.

Η «Cumhuriyet» (Δημοκρατία), μία από τις πιο παλιές τουρκικές εφημερίδες, καταγγέλλει ότι πρόκειται για πολιτική δίκη, στόχος της οποίας είναι να παταχθεί ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα της χώρας.

«Η δίκη της Cumhuriyet είναι η δίκη της δημοσιογραφίας στην Τουρκία», δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF). «Δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες, επειδή έκαναν τη δουλειά τους», κατήγγειλε.

Κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της τουρκικής δημοσιογραφίας θα βρεθούν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων ο αρθρογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, ο Αχμέτ Σικ και ο σκιτσογράφος Μούσα Κατρ, ενώ στο εδώλιο θα βρεθούν και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας, Ακίν Αταλάι, καθώς και ο διευθυντής σύνταξης Μουράτ Σαμπουντσού.

Από τους κατηγορούμενους οι έντεκα βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, οι περισσότεροι εκ των οποίων για διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών.

Ο Τσαν Ντουντάρ, επίσης ένας από τους κατηγορούμενους, θα δικαστεί ερήμην του καθώς βρίσκεται στη Γερμανία. Το 2014 είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν όταν σε άρθρο του είχε καταγγείλει ότι η Άγκυρα δίνει όπλα στους ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

Οι συνεργάτες της εφημερίδας κατηγορούνται ότι βοήθησαν μία ή πολλές «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρεται στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του PKK, την ακροαριστερή ομάδα DHKP-C, και το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο P24, ο οποίος ειδικεύεται στην ελευθερία του Τύπου, 167 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία, οι περισσότεροι από τους οποίους στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Επιπλέον, η Τουρκία βρίσκεται για το 2017 στην 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τους RSF.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή