ΟΗΕ: Eκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση στην Ιερουσαλήμ

ΟΗΕ: Eκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση στην Ιερουσαλήμ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει τα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την εγκατάσταση ανιχνευτών μετάλλου στην είσοδο της Πλατείας των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ.

Στη διάρκεια αυτής της έκτακτης συνεδρίασης, που πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Αιγύπτου, το Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει «τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υποστηριχθούν οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση», δήλωσε το Σάββατο ο Σουηδός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Καρλ Σκάου.

Το Ισραήλ δέχεται πιέσεις μετά την αναζωπύρωση της βίας που ακολούθησε έπειτα από την εγκατάσταση των νέων μέτρων ασφαλείας γύρω από την Πλατεία των Τεμενών και ένα περιστατικό με πυροβολισμούς στην πρεσβεία του στο Αμάν, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία για τον κίνδυνο επέκτασης των επεισοδίων πέρα από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Στην Ιορδανία, χώρα που διαχειρίζεται τους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ, σημειώθηκε χθες Κυριακή ένα περιστατικό με πυροβολισμούς στην πρεσβεία του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ιορδανοί και να τραυματιστεί ένας Ισραηλινός.

«Η γενική ασφάλεια ενημερώθηκε για ένα περιστατικό με πυροβολισμούς σε ένα κτίριο κατοικιών μέσα στον περίβολο της ισραηλινής πρεσβείας», επεσήμαναν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ιορδανίας.

«Δύο Ιορδανοί σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς που δέχθηκαν από έναν Ισραηλινό ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια ενός επεισοδίου στο εσωτερικό της πρεσβείας», πρόσθεσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Ο πρώτος Ιορδανός, ο Μοχάμεντ Τζαουαουντέχ (17 ετών), υπέκυψε στα τραύματά του επί τόπου. Ο δεύτερος, ο Μπασάρ Χαμαρνέχ, ένας γιατρός που ήταν παρών την ώρα του περιστατικού στο κτίριο κατοικιών που βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις της διπλωματικής αποστολής, υπέκυψε στα τραύματά του μετά τα μεσάνυχτα στο νοσοκομείο», σημείωσε η πηγή αυτή.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ διευκρίνισε ότι ένας Ιορδανός εργάτης που μόλις είχε τοποθετήσει έπιπλα στο διαμέρισμα ενός φρουρού ασφαλείας της πρεσβείας προσπάθησε να χτυπήσει τον φρουρό στην πλάτη με ένα κατσαβίδι.

Ο φρουρός απάντησε κάνοντας χρήση του όπλου του, σκοτώνοντας τον Ιορδανό εργάτη και τραυματίζοντας θανάσιμα από λάθος τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, ο οποίος βρισκόταν εκεί.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν το επεισόδιο συνδέεται με την έξαρση της βίας γύρω από την Πλατεία των Τεμενών.

Τα νέα μέτρα ασφαλείας αναζωπύρωσαν τους φόβους των Παλαιστίνιων ότι το Ισραήλ θα αναλάβει τον αποκλειστικό έλεγχο της Πλατείας των Τεμενών, τρίτο πιο ιερό τόπο για το Iσλάμ.

Ωστόσο, το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν σκοπεύει να τροποποιήσει τους σιωπηλούς κανονισμούς που επιτρέπουν στους μουσουλμάνους να πηγαίνουν οποιαδήποτε στιγμή στην πλατεία και στους εβραίους κάποιες ώρες, χωρίς να μπορούν να προσευχηθούν.

Την Παρασκευή, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε την αναστολή όλων των επίσημων επαφών με το Ισραήλ, μέχρι να αρθούν τα νέα μέτρα ασφαλείας.

Στο μεταξύ, ο απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση. «Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις Τζέισον Γκρίνμπλατ αναχώρησε για το Ισραήλ χθες τη νύκτα προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες να περιοριστεί η ένταση στην περιοχή», επεσήμανε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Από τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των ισραηλινών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής πέντε άνθρωποι, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Στη Δυτική Όχθη εξάλλου ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τρεις Ισραηλινούς στο σπίτι τους την Παρασκευή το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή