ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε. κατά νέων κυρώσεων ΗΠΑ στη Μόσχα

25s10usnavyairc

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κρίσιμη για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης μπορεί να αποδειχθεί η σημερινή ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία για την επέκταση των κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας. Δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει όλο και λιγότερα περιθώρια να αρνηθεί να υπογράψει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να πληγεί η στρατηγικής σημασίας ενεργειακή σχέση της με τη Ρωσία. Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων δεν αφορά μόνο τη Ρωσία, αλλά και το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Εμμέσως, όμως, συναγερμός έχει σημάνει και στις Βρυξέλλες, όπως αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διέρρευσε στους Financial Times. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν νομοθεσία που θα καθιστά τις κυρώσεις «μη εφαρμόσιμες» στο ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και να επιβάλουν στις ΗΠΑ αντίμετρα με βάση τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ευρωπαϊκές εταιρείες

Οι κυρώσεις «μπορεί να έχουν επίδραση σε πιθανώς μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών εταιρειών που συνεργάζονται νομίμως με ρωσικές», σημειώνει το έγγραφο. «Παρακολουθούμε τη διαδικασία με κάποια ανησυχία αναφορικά με την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ε.Ε. και τα συμφέροντά μας στην ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Στο στόχαστρο των κυρώσεων βρίσκεται ο αγωγός φυσικού αερίου Nordstream II που αυξάνει τον όγκο του ρωσικού αερίου, το οποίο ήδη εξάγεται στην Ε.Ε. διαμέσου της Βαλτικής.

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν φιλόδοξο δίκτυο αγωγών και εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου, με στόχο να μετατραπούν σε εξαγωγική δύναμη και να προμηθεύουν την Ευρώπη.

Το νομοσχέδιο των κυρώσεων αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας και να σταλεί στον πρόεδρο Τραμπ για υπογραφή πριν από τις διακοπές του Αυγούστου. Η εκπρόσωπος του Τραμπ, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, είπε προχθές ότι ο πρόεδρος συμφωνεί με την παρούσα μορφή του νομοσχεδίου, απομακρύνοντας το πολυσυζητημένο ενδεχόμενο προεδρικού βέτο.