ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκρουση των γονιών του μικρού Τσάρλι με το νοσοκομείο: Μας εμποδίζουν να τον πάρουμε σπίτι

sygkroysi-ton-gonion-toy-mikroy-tsarli-me-to-nosokomeio-mas-empodizoyn-na-ton-paroyme-spiti-2201771

Οι γονείς του μικρού Τσάρλι Γκαρντ, που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια και βρίσκεται στο τελικό στάδιο, κατηγόρησαν σήμερα το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται το αγοράκι ότι τους εμποδίζουν να το πάρουν στο σπίτι τους για να πεθάνει εκεί, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η δικαστική αντιπαράθεση που στάθηκε αφορμή να παρέμβει στην υπόθεση ακόμη και ο πάπας Φραγκίσκος.

Το Νοσοκομείο Great Ormond Street ανέφερε στο δικαστήριο ότι το γεγονός πως ο Τσάρλι χρειάζεται επεμβατικό μηχανικό αερισμό σημαίνει πως δεν είναι δυνατόν να του παρασχεθεί η κατάλληλη προθανάτια φροντίδα στο σπίτι των γονιών του.

Ο γολγοθάς του μόλις 11 μηνών παιδιού στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για το αν οι γιατροί ή οι γονείς θα πρέπει να αποφασίζουν για τη μοίρα των μικρών ασθενών.

Ο Τσάρλι χρειάζεται τραχειοσωλήνα για να αναπνέει. Δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν μπορεί να καταπιεί. Οι γονείς του, η Κόνι Γέιτς και ο Κρις Γκαρντ, εγκατέλειψαν τον δικαστικό αγώνα και αποφάσισαν να τον αφήσουν να πεθάνει αφού οι τελευταίες εξετάσεις που έκανε έδειξαν ότι η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί τόσο που είναι αδύνατον να σωθεί. Ωστόσο, η Γέιτς επανήλθε σήμερα στο δικαστήριο, αυτή τη φορά για να ρυθμίσει πρακτικά ζητήματα για το πώς θα τερματιστεί η ζωή του γιου της.

Οι γονείς θέλουν να πάρουν τον Τσάρλι στο σπίτι τους ή στο σπίτι κάποιου στενού συγγενή ή φίλου για να ζήσει εκεί τις τελευταίες ώρες της ζωής του, πριν κλείσουν τα μηχανήματα. Ο δικηγόρος τους, Γκραντ Άρμστρονγκ, υποστήριξε ότι το νοσοκομείο θέτει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο στους γονείς.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου επισημαίνει ότι το παιδί θα πρέπει να λάβει ασφαλή φροντίδα ώστε να μην πονάει και να προστατευθεί η αξιοπρέπειά του, ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιηθούν και οι επιθυμίες των γονιών για το πού και πότε θα πεθάνει. Σε ένα έγγραφο που κατέθεσε στο δικαστήριο, ο δικηγόρος του νοσοκομείου ανέφερε ότι ο μηχανικός αερισμός που χρειάζεται ο Τσάρλι μπορεί να του παρασχεθεί μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Παρουσίασε μάλιστα μια λίστα με πρακτικά προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, ότι το ειδικό μηχάνημα δεν χωράει να περάσει από την είσοδο του σπιτιού των Γκαρντ.

Το νοσοκομείο ανέφερε επίσης ότι οι γονείς απέρριψαν μια προσπάθεια μεσολάβησης.
«Σήμερα, σύμβουλοι παρηγορητικής φροντίδας του νοσοκομείου είχαν μια μακρά, δύσκολη και άκαρπη συνάντηση με τους γονείς. Δεν υπάρχει κάποιο συμφωνημένο σχέδιο», σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS