Πρωτοβουλία Μακρόν για τη Λιβύη

Πρωτοβουλία Μακρόν για τη Λιβύη

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Υπό την αιγίδα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιήθηκε, χθες, έξω από το Παρίσι συνάντηση μεταξύ των δύο κύριων πρωταγωνιστών της κρίσης στη Λιβύη, του Φαγέζ αλ Σαράζ και του Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Γάλλος πρόεδρος φιλοδοξεί να πείσει τους δύο αντιπάλους να υπογράψουν σύμφωνο, με στόχο την έξοδο της χώρας από το πολιτικό αδιέξοδο. Ο πολιτικός Φαγέζ αλ Σαράζ επρόκειτο να συναντηθεί πρώτος με τον Εμανουέλ Μακρόν, προτού ο Γάλλος πρόεδρος συνομιλήσει με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ. Οι τρεις άνδρες επρόκειτο να έχουν τριμερή συνάντηση αργά χθες το βράδυ στο Σεν Κλου, στο περιθώριο της οποίας ο πρόεδρος Μακρόν θα επεδίωκε την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος για κήρυξη εκεχειρίας και διοργάνωση εκλογών «το συντομότερο δυνατό». Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπάλων, με την πλέον πρόσφατη τον Μάιο στο Αμπού Ντάμπι να αποβαίνει άκαρπη.

Ο Αλ Σαράζ είναι πρωθυπουργός της Λιβύης και επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Υστερα από ένα χρόνο ως επικεφαλής της κυβέρνησης, όμως, ο Αλ Σαράζ δεν πέτυχε να δώσει τέλος στην κρίση και να επιτρέψει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Από τη μεριά του, ο αντίπαλός του, Χαλίφα Χαφτάρ, αμφισβητεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλ Σαράζ. Ο Χαφτάρ απολαμβάνει σημαντική στήριξη στη δυτική Λιβύη, όπου βρίσκεται επικεφαλής παράλληλης κυβέρνησης και κοινοβουλίου στο Τομπρούκ.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της λιβυκής κρίσης αποτελεί «ισχυρό μήνυμα» και αποδεικνύει «την προσωπική εμπλοκή» του αρχηγού του γαλλικού κράτους στην υπόθεση της ειρήνευσης στη Λιβύη.

«Η ισορροπία δυνάμεων στο έδαφος της Λιβύης έχει γείρει υπέρ του Χαφτάρ, χάρη στην κατάληψη της στρατηγικής σημασίας βάσης Αλ Τζουφρά στο κέντρο της χώρας», λέει ο ειδικός της Λιβύης, Ματιά Τοαλντό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή