Η Ιταλία προσδοκά συμφωνία Λίβυων ηγετών για ροές

Η Ιταλία προσδοκά συμφωνία Λίβυων ηγετών για ροές

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Στη συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών στη Λιβύη υπολογίζει η Ρώμη προκειμένου να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και να μειωθούν οι διασχίσεις της Μεσογείου. Μη κυβερνητικές οργανώσεις που διασώζουν καθημερινά πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο θεωρούν, ωστόσο, ότι οι λύσεις που βασίζονται στην ενίσχυση της λιβυκής ακτοφυλακής θα οδηγήσουν στην αύξηση των πνιγμών.

Η επίτευξη συμφωνίας υπό την αιγίδα της γαλλικής κυβέρνησης και με τη στήριξη των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιταλίας, τη Δευτέρα, αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι θα εδραιωθούν και πάλι κρατικές δομές στη Λιβύη, μετά το χάος που ακολούθησε από την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Βασικός πυλώνας της στρατηγικής της Ε.Ε. είναι η ενίσχυση της λιβυκής ακτοφυλακής, ώστε να παρεμποδίζεται η έξοδος σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα λιβυκά χωρικά ύδατα.

«Δυστυχώς οι προτάσεις –περισσότερη υποστήριξη για τη λιβυκή ακτοφυλακή και “κώδικας δεοντολογίας για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις”– θα προξενήσουν περισσότερους πνιγμούς στο κατώφλι της Ευρώπης», έγραψε προχθές στην ιστοσελίδα Politico ο Κρεγκ Σπένσερ, γιατρός σε σκάφος που διασώζει πρόσφυγες και μετανάστες. «Αν η Ιταλία και η Ε.Ε. συνεχίσουν να προσδοκούν θετικά αποτελέσματα από ένα αποτυχημένο μοντέλο, θα φέρουν την ευθύνη για το γεγονός ότι θέτουν περισσότερες ζωές σε κίνδυνο».

Ο Σπένσερ υποστηρίζει ότι πολλοί από τους ασθενείς του στο σκάφος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προτιμούν να πεθάνουν παρά να επιστρέψουν στη Λιβύη. «Περισσότερα κονδύλια για τη Λιβύη δεν θα αυξήσουν την ασφάλεια των ανθρώπων στη θάλασσα, ούτε θα βελτιώσουν τις απάνθρωπες συνθήκες στα λιβυκά κέντρα κράτησης», σημειώνει. Ο Σπένσερ ζητεί από την Ευρώπη «πραγματικές λύσεις». «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή δέσμευση ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες στις χώρες καταγωγής, θα επεκταθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και θα υπάρξουν οδοί αξιοπρεπούς, ασφαλούς και νόμιμης διέλευσης», γράφει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή