Νέες κυρώσεις από την Ε.Ε. εις βάρος της Πολωνίας

Νέες κυρώσεις από την Ε.Ε. εις βάρος της Πολωνίας

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Νέα διαδικασία κυρώσεων εις βάρος της Βαρσοβίας ανακοίνωσε χθες η Ε.Ε., μετά την υπογραφή του προέδρου Ντούντα στον νόμο περί επιλογής δικαστών των τακτικών δικαστηρίων από την κυβέρνηση. Οι δύο άλλοι νόμοι που αφορούν το ανώτατο δικαστήριο και το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο προσέκρουσαν σε προεδρικό βέτο. «Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην Ε.Ε.», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. «Η Ε.Ε. συνεπώς δεν μπορεί να δεχθεί ένα σύστημα στο οποίο δικαστές απολύονται κατά βούληση». Είναι η δεύτερη διαδικασία κυρώσεων που ανοίγει εις βάρος της Πολωνίας, έπειτα από αυτή που πυροδότησε η περυσινή μεταρρύθμιση του συνταγματικού δικαστηρίου.

«Δεν θα ανεχθούμε εκβιασμό από αξιωματούχους της Ε.Ε., ειδικά εκβιασμούς που δεν βασίζονται σε στοιχεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς «επικρίνει την Πολωνία χωρίς γνώση των νομοσχεδίων και του πολωνικού δικαίου». Η Βαρσοβία υποστηρίζει ότι οι αλλαγές επισπεύδουν και εκσυγχρονίζουν την απονομή δικαιοσύνης και καθιστούν τους δικαστές υπόλογους στον λαό. Παράλληλα, η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε πρόθυμη να παράσχει στις Βρυξέλλες διευκρινίσεις. Ως ύστατη κύρωση με βάση το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης προβλέπεται η αφαίρεση δικαιώματος ψήφου μιας χώρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κύρωση που όμως, για πολιτικούς λόγους, θεωρείται απίθανο να επιβληθεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή