Ισραήλ: Αρση όλων των αστυνομικών μέτρων στην Πλατεία των Τεμενών

Ισραήλ: Αρση όλων των αστυνομικών μέτρων στην Πλατεία των Τεμενών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι απέσυρε στη διάρκεια της νύκτας όλα τα μέτρα ασφαλείας που είχαν παραμείνει στην Πλατεία των Τεμενών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά την απομάκρυνση την Τρίτη των ανιχνευτών μετάλλου από τις εισόδους της, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις πολιτικές και θρησκευτικές εντάσεις που προκάλεσε η δολοφονία δύο Ισραηλινών αστυνομικών στις 14 Ιουλίου. 

«Η αστυνομία επανέφερε τα μέτρα ασφαλείας που ίσχυαν πριν την τρομοκρατική επίθεση στην Πλατεία των Τεμενών, στις 14 Ιουλίου», διευκρίνισε η Λούμπα Σάμρι, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ήδη από το πρωί, οι Παλαιστίνιοι είχαν αρχίσει να πανηγυρίζουν για τις εξελίξεις, αν και η ένταση παραμένει ενόψει της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής, την οποία οι τελευταίοι έχουν απειλήσει να μετατρέψουν σε «μέρα οργής». 

Εντούτοις, μετά από συνάντηση των θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών των Παλαιστινίων με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις, οι τελευταίοι κάλεσαν τους πιστούς να επιστρέψουν στην Πλατεία των Τεμενών και το Τέμενος Αλ-Άκσα για την προσευχή της Πέμπτης, ανταποκρινόμενοι στη συμβιβαστική κίνηση της ισραηλινής πλευράς και συμβάλλοντας έτσι και εκείνοι με τη σειρά τους στην αποτροπή της αναμενόμενης κλιμάκωσης της έντασης.   

Μέχρι χθες, οι πιστοί μουσουλμάνοι αρνούνταν να εισέλθουν στην πλατεία και προσεύχονταν στους δρόμους γύρω από την Παλιά Πόλη από την 14η Ιουλίου, όταν και επιβλήθηκαν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας από το Ισραήλ. 

«Η τεχνική αναφορά έδειξε ότι όλα τα εμπόδια που τοποθέτησε το Ισραήλ έξω από το Τέμενος Αλ-Άσκα έχουν αφαιρεθεί», ανέφερε ο Αμπντέλ-Αζίμ Σαλχάμπ, επικεφαλής του Waqf, της αρχής που διαχειρίζεται τους μουσουλμανικούς ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ, παρακινώντας τους πιστούς να επιστρέψουν στον τρίτο πιο ιερό τόπο του Ισλάμ για την προσευχή τους. 

Εντούτοις, εξακολουθεί να μην είναι ξεκάθαρο αν η στήριξη του Waqf θα αρκέσει για την αποκλιμάκωση της έντασης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή