Ο Μακρόν υπέρ της δημιουργίας hotspots στη Λιβύη

Ο Μακρόν υπέρ της δημιουργίας hotspots στη Λιβύη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα την επιθυμία του για δημιουργία hotspots στην Λιβύη.

«Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν στη Λιβύη hotspots, ώστε οι άνθρωποι να αποφεύγουν τους άμετρους κινδύνους καθώς δεν είναι όλοι επιλέξιμοι για άσυλο. Τους ανθρώπους, θα τους ψάχνουμε. Υπολογίζω να γίνει αυτό από αυτό το καλοκαίρι», με ή χωρίς την Ευρώπη, πρόσθεσε, στο περιθώριο μιας επίσκεψης σε ένα κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Ορλεάνη (κεντρική Γαλλία).

«Θέλω να στείλω αποστολές του Ofpra (γαλλικό Γραφείο προστασίας προσφύγων και απάτριδων) στα ιταλικά hotspots και είμαι έτοιμος να στείλω αποστολές στη Λιβύη», είπε, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα στον Νίγηρα.

«Πρέπει ωστόσο να υπάρξουν οι [κατάλληλες] συνθήκες ασφαλείας, που σήμερα δεν υφίστανται», είπε ο Μακρόν, εξηγώντας πως «ο σκοπός είναι να διασφαλίζουμε μια προ-διαχείριση των αιτήσεων αντί να αφήνουμε τους ανθρώπους να διαπλέουν τη Μεσόγειο με κίνδυνο της ζωής τους».

«Έχουμε από 800.000 έως ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Λιβύη, σε καταυλισμούς, σε υπόστεγα, αυτό δεν δείχνει ούτε την ελάχιστη ανθρωπιά», είπε ακόμη ο πρόεδρος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη «να σταθεροποιηθεί η Λιβύη».

Ο Εμανουέλ Μακρόν πήγε να επισκεφθεί σε ένα προσωρινό κέντρο φιλοξενίας δύο οικογένειες που απέκτησαν πριν από μερικούς μήνες το καθεστώς του πρόσφυγα, η μία από το Χαλέπι, στη Συρία, η άλλη από τη Μπραζαβίλ, στη ΛΔ του Κονγκό.

Επιπλέον, επωφελήθηκε από την ευκαιρία για να υπογραμμίσει τη διαφορά ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο και τους οικονομικούς μετανάστες.

«Δεν υπάρχει χώρα που μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους οικονομικούς μετανάστες», είπε, αφού παρέστη σε μια τελετή χορήγησης της γαλλικής υπηκοότητας σε τρία πρόσωπα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μακρόν προήδρευσε συνομιλιών ανάμεσα στον Λίβυο πρωθυπουργό Φάγεζ αλ-Σάρατζ και τον διοικητή του ανατολικού τμήματος της διαιρεμένης χώρας Χαλίφα Χάφταρ.

Στις συνομιλίες οι δύο Λίβυοι δεσμεύθηκαν σε μια υπό όρους εκεχειρία και να εργαστούν για τη διεξαγωγή εκλογών την ερχόμενη άνοιξη.

Ο Μακρόν θέλει η Γαλλία να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των αντίπαλων παρατάξεων στη Λιβύη ώστε να τεθεί ένα τέρμα στην αναταραχή που επέτρεψε σε ισλαμιστές μαχητές να αποκτήσουν μια βάση εξόρμησης και στους διακινητές μεταναστών να ευδοκιμούν απουσία μια ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή