Με βέτο απειλεί ο Ντόναλντ Τραμπ

Με βέτο απειλεί ο Ντόναλντ Τραμπ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Να ασκήσει βέτο απειλεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε νομοθέτημα το οποίο θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

«Ο πρόεδρος ενδέχεται να υπογράψει τον νόμο ακριβώς ως έχει ή μπορεί ακόμη να ασκήσει βέτο, με στόχο να διαπραγματευθεί ακόμη σκληρότερη συμφωνία με τους Ρώσους», είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Αντονι Σκαραμούτσι.

Τα σχόλια του κ. Σκαραμούτσι έγιναν λίγες ώρες μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η πλειοψηφία της Γερουσίας και προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η συμφωνία θα απαγορεύει επίσης στον πρόεδρο Τραμπ να χαλαρώσει τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, χωρίς προηγούμενη έγκριση της νομοθετικής εξουσίας.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ανακοίνωσε από κοινού με τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, την επίτευξη συμφωνίας, η οποία ήρε το τελευταίο πρόσκομμα στην ψήφιση του νόμου ενίσχυσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Παρότι η Βουλή είχε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία 419-3 τον νόμο, ο Κόρκερ είχε διαφωνήσει με την ένταξη της Βόρειας Κορέας στο νομοθέτημα, επιθυμώντας να διατηρήσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ σε ξεχωριστό νομοσχέδιο. Υποχωρώντας, όμως, στις πιέσεις Ρεπουμπλικανών συναδέλφων του, ο Κόρκερ απέσυρε τις ενστάσεις του.

Αντίποινα για τις εκλογές

Οι κυρώσεις κατά της Μόσχας επιβλήθηκαν σε αντίποινα για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, αλλά και για τη ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα σε Ουκρανία και Συρία.

Την ίδια στιγμή, έτοιμη οφείλει να είναι η Ευρώπη, έτσι ώστε να απαντήσει ανάλογα, εφόσον οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων με την Ανατολική Ευρώπη, Μάικλ Χαρμς. Ο κ. Χαρμς υπογράμμισε, μιλώντας χθες στο Βερολίνο, ότι ενδεχόμενες ζημίες σε ευρωπαϊκές εταιρείες του ενεργειακού τομέα μπορεί να απαιτήσουν τη λήψη «αντιμέτρων».

Στο μεταξύ, καμία αλλαγή δεν έχει εγκριθεί ακόμη σε ό,τι αφορά την πολιτική των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων απέναντι στους διεμφυλικούς στρατιώτες, σύμφωνα με χθεσινή γραπτή δήλωση του Αμερικανού ΑΓΕΕΘΑ, στρατηγού των πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε σχέδια με στόχο την απαγόρευση διεμφυλικών ατόμων στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή