Ηττα Τραμπ στη Γερουσία – Kαταψηφίστηκε η κατάργηση του Obamacare

Ηττα Τραμπ στη Γερουσία – Kαταψηφίστηκε η κατάργηση του Obamacare

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ρεπουμπλικανικοί ψήφοι κατάφεραν να εκτροχιάσουν εκ των έσω τα σχέδια «αποσυναρμολόγησης» του Obamacare, με αποτέλεσμα οι Ρεπουμπλικάνοι να αποτύχουν να ολοκληρώσουν την επταετή καμπάνια τους για την κατάργηση του, η οποία είχε ξεκινήσει το 2010.  

Με τις ψήφους της Σούζαν Κόλινς του Μέιν, της Λίζα Μουρκόφσκι της Αλάσκα και του πρώην υποψηφίου προέδρου Τζον Μάκειν της Αριζόνα, η ψήφος του οποίου υπήρξε και η πιο καθοριστική, ο πρόεδρος Τραμπ υπέστη μία από τις σημαντικότερες πολιτικές του ήττες στους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησης του. Οι τρεις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς και έτσι το το νομοσχέδιο κατάργησης προβλέψεων του Obamacare καταψηφίστηκε με ψήφους 49-51.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι πρόκειται για άμεσο πολιτικό πλήγμα κατά του Ντόναλντ Τραμπ, η ήττα του οποίου στη Γερουσία αχρήστευσε τη νίκη που είχε σημειώσει κατά του Οbamacare τον Μάιο, όταν ένα ακόμη πιο φιλόδοξο νομοσχέδιο κατά του συστήματος Υγείας του Μπαράκ Ομπάμα είχε εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που ήρθε προς ψήφιση στη Γερουσία είχε τροποποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με την πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς η δυσαρέσκεια για ορισμένα σημεία της, μελών τόσο της συντηρητικής όσο και τις πιο μετριοπαθούς πτέρυγας του κόμματος, είχε καταστήσει την ψήφιση της αδύνατη. 

Η ακύρωση του Obamacare σημαίνει ότι μέχρι το 2026 περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν χάσει την ασφάλεια υγείας τους και το κόστος των ασφαλίστρων θα έχει αυξηθεί κατά 20%, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (Congressional Budget Office). 

«Τρεις Ρεπουμπλικάνοι και 48 Δημοκρατικοί απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Τραμπ, στην πρώτη αντίδραση του μετά την ψηφοφορία, προσθέτοντας πως «όπως λέω από την αρχή, αφήστε το Obamacare να καταρρεύσει από μόνο του, μετά διαπραγματευτείτε».

Νέες κυρώσεις σε Ρωσία, Βόρεια Κορέα, Ιράν

«Πρόκειται ξεκάθαρα για μία στιγμή απογοήτευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, μιλώντας την ολομέλεια του σώματος αμέσως μετά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία χθες νέες κυρώσεις για τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, παρά την αντίρρηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το συγκεκριμένο βήμα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 98 ψήφους υπέρ και 2 κατά, και είχε σθεναρή υποστήριξη και από τα δύο κόμματα. Το επόμενο βήμα είναι να σταλεί στον Λευκό Οίκο για την υπογραφή ή το βέτο του προέδρο.

Το σχέδιο έχει εξοργίσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει υποσχεθεί αντίποινα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος Τραμπ είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο σε νομοθέτημα το οποίο θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή