Συνεχής ένταση ΗΠΑ – Ρωσίας

Συνεχής ένταση ΗΠΑ – Ρωσίας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Νέα διπλωματική αντιπαράθεση ξέσπασε χθες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με τη Μόσχα να ανακοινώνει ότι ορισμένοι Αμερικανοί διπλωμάτες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία εντός του προσεχούς μήνα και ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάσχεση αμερικανικών διπλωματικών εγκαταστάσεων, σε αντίποινα για παράνομες –όπως τις χαρακτήρισε– κυρώσεις.

Η ρωσική αντίδραση, η οποία ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας, πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την ψήφιση από τη Γερουσία των ΗΠΑ για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η πρωτοβουλία αυτή της Γερουσίας φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος καλείται τώρα να υιοθετήσει σκληρή γραμμή κατά της Μόσχας ή να ασκήσει βέτο στον νόμο της Γερουσίας, προκαλώντας την ενόχληση του κόμματός του.

Την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει στην επιθετική και αδικαιολόγητη αμερικανική πρωτοβουλία, εγκαταλείποντας τη μέχρι στιγμής αυτοσυγκράτησή της. Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών διέρχονται δύσκολη περίοδο, μετά την καταγγελία από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για ρωσική απόπειρα ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι η Ουάσιγκτον έχει διορία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για να περιορίσει το προσωπικό των διπλωματικών της αποστολών στη Ρωσία στα 455 άτομα, έτσι ώστε ο αριθμός αυτός να εξισωθεί με αυτόν των μελών της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στις ΗΠΑ.

«Οι νέες κυρώσεις επιβεβαιώνουν την ακραία επιθετικότητα των ΗΠΑ στις διεθνείς σχέσεις. Κάτω από την κατασκευασμένη πρόφαση της δήθεν ρωσικής ανάμειξης στα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον προωθεί ωμές αντιρωσικές δράσεις, που αντιβαίνουν στις αρχές του διεθνούς δικαίου», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρά στην κατάσχεση εξοχικής κατοικίας έξω από τη Μόσχα, καθώς και σε αμερικανική διπλωματική αποθήκη στην πρωτεύουσα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η τότε κυβέρνηση Ομπάμα είχε δεσμεύσει δύο ρωσικά διπλωματικά κτίρια, ένα στη Νέα Υόρκη και ένα στο Μέριλαντ, ζητώντας την ανάκληση μελών του προσωπικού τους.

Πλήγμα στον Τραμπ

Ισχυρό πλήγμα κατά της πολιτικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε η Γερουσία των ΗΠΑ, απορρίπτοντας χθες τα ξημερώματα την μερική αναστολή του νόμου μεταρρύθμισης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η αδυναμία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία να ψηφίσουν υπέρ της ακύρωσης του νόμου, γνωστού ως Obamacare, θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση της εκστρατείας του Τραμπ με στόχο την ακύρωσή του.

«Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια πολύ απογοητευτική στιγμή. Λυπάμαι, αλλά οι προσπάθειές μας δεν υπήρξαν αποτελεσματικές. Είναι ώρα να προχωρήσουμε», είπε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ.

Καθοριστικής σημασίας αποδείχθηκε η ψήφος του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ο οποίος προσήλθε στη Γερουσία για να ψηφίσει κατά του προέδρου Τραμπ, παρότι διαγνώστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι πάσχει από επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο. Η απόφαση του Μακέιν –και δύο Ρεπουμπλικανών συναδέλφων του– να καταψηφίσουν το νομοθέτημα έγινε δεκτή με ειρωνικά σχόλια από τον πρόεδρο Τραμπ στο Twitter.

«3 Ρεπουμπλικανοί και 48 Δημοκρατικοί απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό», έγραψε ο πρόεδρος. Θετική ψήφος της Γερουσίας θα καταργούσε την υποχρέωση των μεγάλων επιχειρήσεων να προσφέρουν κάλυψη στους εργαζομένους τους, αφήνοντας ανασφάλιστους περισσότερους από 20 εκατομμύρια Αμερικανούς. «Το νομοσχέδιο απείχε πολύ από τη δέσμευσή μας για αντικατάσταση του Obamacare με ουσιαστική και αξιόπιστη μεταρρύθμιση. Ελπίζω να μπορέσουμε να βασιστούμε στο πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης μας και να αποδειχθούμε ικανοί να υπηρετήσουμε καλύτερα όσους μας εξέλεξαν», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Μακέιν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή