Απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα

Απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα κάλεσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα μέλη των οικογενειών Αμερικανών διπλωματικών υπαλλήλων, καθώς οξυνόταν η πολιτική κρίση ενόψει των αμφιλεγόμενων εκλογών της Κυριακής για ανάδειξη αναθεωρητικής Βουλής. Διαδηλώσεις σημειώθηκαν την Πέμπτη σε μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ επτά ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Η κολομβιανή αεροπορική εταιρεία Avianca ανακοίνωσε χθες τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Κολομβίας και Βενεζουέλας, κάνοντας λόγο για «επιχειρησιακούς περιορισμούς» και για προβλήματα ασφαλείας.

Χθες, η αντιπολίτευση σχεδίαζε να εγκαινιάσει εθνική ημέρα δράσης, υπό το κεντρικό σύνθημα «Η Κατάληψη της Βενεζουέλας», με στόχο τον αποκλεισμό κεντρικών οδικών αρτηριών με οδοφράγματα.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Δεν θα εγκαταλείψουμε τους δρόμους», είπε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χόρχε Μίλαν.

Σε χθεσινό της διάταγμα η κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο απαγόρευσε τις διαδηλώσεις για τρεις ημέρες. Η συντακτική συνέλευση θα έχει την αρμοδιότητα μεταρρύθμισης του Συντάγματος και διακοπής των εργασιών της παρούσας Βουλής, πρωτοβουλίες τις οποίες η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει απόπειρα πραξικοπήματος.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, εποχή κατά την οποία η αντιπολίτευση εγκαινίασε κύμα διαμαρτυριών κατά του σοσιαλιστικού καθεστώτος.

Μικρότερη συμμετοχή

Παρά τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί σε πολλές κεντρικές συνοικίες μεγάλων πόλεων, όμως, η ημέρα δράσης της Πέμπτης δεν είχε ανάλογη επιτυχία με εκείνη της περασμένης εβδομάδας, με πολλά καταστήματα να παραμένουν ανοικτά, ιδίως σε εργατικές συνοικίες του Καράκας και άλλων μεγάλων πόλεων.

Την Τετάρτη, περισσότεροι από 190 άνθρωποι συνελήφθησαν και τουλάχιστον 50 άλλοι κρατήθηκαν την Πέμπτη. Οργανώσεις υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι περίπου 5.000 πολίτες έχουν συλληφθεί από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, 1.325 από τους οποίους καταδικάστηκαν για διάφορα αδικήματα.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο πραγματοποίησε προεκλογική εμφάνιση στο Καράκας, καλώντας τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν τους υποψηφίους του κόμματος, με στόχο την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή