ΚΟΣΜΟΣ

Νέος στόχος του Τραμπ ο υπουργός Δικαιοσύνης

us-attorney-

Εδώ και μία εβδομάδα, στενοί σύμβουλοι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατέβαλλαν προσπάθειες να τον μεταπείσουν από την εμμονή του να επικρίνει δημόσια τον υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς. Η επικριτική τακτική του Τραμπ αποκαλύπτει, υποστηρίζουν οι σύμβουλοι του προέδρου, ρήγματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, απογοητεύει την κομματική βάση και κυοφορεί κλίμα εξέγερσης μεταξύ των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών.

Μεταξύ εκείνων που ζητούν από τον Τραμπ να αντιμετωπίσει με κατανόηση τον Σέσιονς συγκαταλέγονται ο τέως, πλέον, προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, ο επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού του προέδρου, Στίβεν Μπάνον, και ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Μαγκάν.

Οι επιθέσεις με στόχο τον υπουργό Δικαιοσύνης έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στον Λευκό Οίκο, δυσχεραίνοντας τις σχέσεις του με τη νομοθετική εξουσία. Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, οι οποίοι σχεδόν ποτέ δεν συσπειρώνονται γύρω από πρόεδρο από το ίδιο τους το κόμμα, σχημάτισαν μέτωπο υπέρ του Σέσιονς, με ηγετικά στελέχη της Γερουσίας να προειδοποιούν τον Τραμπ με βέτο σε ενδεχόμενη προσπάθειά του να εξασφαλίσει την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Αποκαλυπτικές

Το βράδυ της Τετάρτης, λίγες μόλις ώρες μετά την τελευταία ομοβροντία επικρίσεων του Τραμπ κατά του Σέσιονς, πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον πίστευαν ότι η καταιγίδα είχε περάσει. Ο Τραμπ θα επέτρεπε στον Σέσιονς να παραμείνει στο υπουργείο, τουλάχιστον για την ώρα. Η οργή του προέδρου, όμως, ήταν βαθιά ριζωμένη, ενώ τίποτα δεν μπορούσε να θεωρηθεί βέβαιο με έναν παρορμητικό πρόεδρο.

Οι επίμονες επιθέσεις με στόχο τον Τζεφ Σέσιονς «είναι πιο αποκαλυπτικές για την ιδιοσυγκρασία του προέδρου Τραμπ παρά για τον χαρακτήρα του Σέσιονς και ξεσκεπάζουν αίσθημα αδυναμίας και περιχαράκωσης. Ελπίζω ο Σέσιονς να μην υποχωρήσει απέναντι σε αυτή την εξευτελιστική εκστρατεία», λέει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίνσεϊ Γκράχαμ.

Η οργή του προέδρου Τραμπ για τον Σέσιονς οφείλεται στην απόφαση του υπουργού να παραιτηθεί από την προεδρία της έρευνας γύρω από ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Η παραίτηση Σέσιονς από την επιτροπή σήμανε τον διορισμό του πρώην επικεφαλής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, ως ειδικού συμβούλου. Παρότι, όμως, ο Σέσιονς δικαιούτο ως υπουργός Δικαιοσύνης να απομακρύνει τον Μίλερ, η άρνησή του να το πράξει προκάλεσε την οργή του Τραμπ.

«Ο πρόεδρος νιώθει μεγάλη απογοήτευση, αλλά επιθυμεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να συνεχίζει να εστιάζει στο έργο του και να ηγείται του υπουργείου. Ο πρόεδρος θέλει ο κ. Σέσιονς να δώσει έμφαση στο μεταναστευτικό, στις διαρροές εμπιστευτικών πληροφοριών στον Τύπο και σε άλλα θέματα», ανέφερε την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Επικίνδυνη απόφαση

Παρότι ο κ. Τραμπ αρέσκεται να επικρίνει αυστηρά μέλη του στενού του κύκλου, η επιλογή του Σέσιονς ως στόχου τέτοιας επίθεσης αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνη απόφαση. Ο Τζεφ Σέσιονς είναι από τα ισχυρότερα μέλη της Γερουσίας και απολαμβάνει μεγάλη εκτίμηση μεταξύ των συναδέλφων του.

Οι Ρεπουμπλικανοί φοβούνται επίσης πως η παύση του υπουργού Δικαιοσύνης, εν μέσω επίσημης έρευνας για τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, θα οδηγούσε τη χώρα σε πολιτική και συνταγματική αναταραχή, καθιστώντας την έγκριση διαδόχου του Σέσιονς πολύ δύσκολη.

«Αν λάβετε υπόψη σας τι επιθυμεί ο πρόεδρος να επιτύχει, η συμμετοχή του Σέσιονς είναι αναγκαία. Η παραμονή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι επιθυμητή», έλεγε τη Δευτέρα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Αϊόβα, Τσακ Γκράσλεϊ, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο οικειοθελούς αποχώρησης του Σέσιονς από το υπουργείο του.