Με αντίποινα απαντά στις κυρώσεις των ΗΠΑ η Ρωσία

Με αντίποινα απαντά στις κυρώσεις των ΗΠΑ η Ρωσία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της ανακοίνωσε προχθές η Ρωσία, ζητώντας την κατάσχεση δύο ιδιόκτητων στοιχείων της αμερικανικής αποστολής στη χώρα και διατάσσοντας τη μείωση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τα μέτρα, με τα οποία σημειωτέον η Ρωσία απειλούσε εδώ και εβδομάδες, ήρθαν μία μέρα αφότου η Γερουσία στις ΗΠΑ ενέκρινε την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, αλλά και του Ιράν και της Β. Κορέας. Το νομοσχέδιο, που είναι παρόμοιο με εκείνο της αμερικανικής Βουλής, πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της σκλήρυνσης των κυρώσεων. «Αυτό επιβεβαιώνει την υπερβολική επιθετικότητα των ΗΠΑ όσον αφορά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξήγησε ότι ο πρόεδρος συνυπέγραφε τα μέτρα, παρόλο που μία μέρα νωρίτερα είχε πει ότι θέλει να δει πρώτα την τελική μορφή του νόμου, προτού προβεί στη συγκεκριμένη ενέργεια. Η εκδοχή που παρουσιάστηκε κατά την ψηφοφορία στη Γερουσία το βράδυ της Πέμπτης έμοιαζε η τελική, σύμφωνα με τον Πεσκόφ και ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως απορρίψει αυτό το νομοσχέδιο για κάτι ακόμη αυστηρότερο.

Αβέβαιο παρέμενε κατά πόσον ο Τραμπ θα υπέγραφε, τελικά, τον νόμο. Με δεδομένες τις έρευνες για ενδεχόμενη συνέργεια του επιτελείου του και του Κρεμλίνου και επειδή το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία, δέχεται σοβαρές πιέσεις να μην ασκήσει βέτο. Από την πλευρά της η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα εξέδωσε σύντομη ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας μόνο ότι ενημερώθηκε σχετικά από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την 1η Αυγούστου η Ρωσία θα εμποδίζει την πρόσβαση σε αποθήκη της Μόσχας αλλά και σε ένα σημείο της ρωσικής πρωτεύουσας, όπου συχνά μέλη της αμερικανικής πρεσβείας πάνε βόλτα τους σκύλους τους και κάνουν μπάρμπεκιου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή