Πολωνία, ο πρόεδρος έκανε την ανατροπή

Πολωνία, ο πρόεδρος έκανε την ανατροπή

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ πριν ανακοινώσει το αναπάντεχο βέτο στα δύο νομοσχέδια για την αναμόρφωση της Δικαιοσύνης, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα εθεάθη να προσεύχεται στην Παναγία Τσεστόχοβα.

Ομως, η έμπνευση για την κίνηση που σόκαρε το κυβερνών κόμμα PiS και σταμάτησε τις διαδηλώσεις που μαίνονταν σε όλη τη χώρα ήταν τόσο πολιτική όσο και θρησκευτική. Από τότε που ανέλαβε το αξίωμά του, το 2015, ο Ντούντα χαρακτηριζόταν από τους αντιπάλους του ως «το στιλό», ο άνθρωπος που έβαζε αδιαμαρτύρητα την υπογραφή του κάτω από κάθε νομοσχέδιο. Το βέτο στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης ήταν η ευκαιρία να σμιλέψει τη δική του πολιτική ταυτότητα.

Οι παρατηρητές θεωρούν ότι ο 45χρονος Ντούντα ετοιμάζεται για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, καθώς είναι πιο δημοφιλής από το δεξιό ευρωσκεπτικιστικό PiS από το οποίο προέρχεται. Σταματώντας τα νομοσχέδια που έπλητταν την ανεξαρτησία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Ντούντα υποστήριξε ότι ενεργούσε με βάση το Σύνταγμα και ότι έλαβε την απόφασή του ύστερα από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με νομικούς, δικαστές, κοινωνιολόγους, φιλοσόφους και πολιτικούς.

Πυροδότησε νάρκη

Ο Ντούντα λέγεται ότι ανησύχησε από το γεγονός ότι στις διαδηλώσεις μετείχαν «άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με την πολιτική και που ανησυχούσαν απλά για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη». «Ηταν σφάλμα για το PiS να μεταχειρίζεται τον Ντούντα απλώς ως ανδρείκελο», είπε πηγή του προεδρικού μεγάρου. «Ο Ντούντα πυροδότησε νάρκη κάτω από τα πόδια του κόμματος». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε θλίψη για το βέτο, ενώ η πρωθυπουργός Μπεάτα Ζίντλο χαρακτήρισε την κίνηση «ακατανόητη».

Ισως όμως ήταν ένας οξυδερκής ελιγμός από την πλευρά του προέδρου, καθώς οι διαδηλώσεις ξεφούσκωσαν. Πηγές από όλο το πολιτικό φάσμα συμφωνούν ότι ο Ντούντα ενεργεί με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των συνομιλητών του, πριν ανακοινώσει το βέτο, βρίσκονταν και μέλη του κόμματος Κουκίζ 15, το οποίο μάχεται το κατεστημένο και το οποίο μπορεί να του προσφέρει δεξαμενή υποστήριξης. «Ο πρόεδρος κάνει ξανά πολιτική», λένε κύκλοι του προεδρικού μεγάρου.

Παράλληλα, πηγές του κυβερνώντος κόμματος αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή να αμβλυνθούν οι επικρίσεις εις βάρος του, καθώς το κόμμα συνειδητοποίησε ότι τον χρειάζεται. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Αμυνας Τόμαζ Σιμόνιακ, η οξύτατη αντίδραση κατά της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης από ξένες πρωτεύουσες έπαιξε ρόλο στην απόφαση του Ντούντα. Παρά το βέτο στα δύο νομοσχέδια, πάντως, ο Ντούντα υπέγραψε το τρίτο, λιγότερο αμφιλεγόμενο, με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να εξακολουθεί να απειλεί την Πολωνία με κυρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή