Προτεραιότητα της Τουρκίας το Βαρώσι

Προτεραιότητα της Τουρκίας το Βαρώσι

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δημοσιεύματα της «Κ», του τουρκικού τύπου και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής αποτελούν σημείο εκκίνησης για την δημόσια συζήτηση σε ολόκληρη την Κύπρο σχετικά με το μέλλον της κλειστής πόλης της Αμμόχωστου.

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το Βαρώσι αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Τουρκίας. Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία μελετά σχέδια που αφορούν το άνοιγμα της κλειστής πόλης υπό την διοίκηση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αυτή την πληροφορία-φήμη, η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί θα λάβει υπόψη της το διεθνές δίκαιο και τελικά θα δρομολογήσει ένα σχέδιο που θα προβλέπει την εγκαθίδρυση της διοίκησης του ΟΗΕ στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. Η προαναφερόμενη είδηση, η οποία στηριζόταν σε πληροφορίες που έλαβε μια τ/κ δημοσιογράφος από «διπλωματικές πηγές» δεν επιβεβαιώνεται. Μάλιστα, πηγές στην Άγκυρα και στον κύκλο της τουρκοκυπριακής ηγεσίας διαψεύδουν την φήμη περί εγκαθίδρυσης καθεστώτος του ΟΗΕ στο Βαρώσι.

Την παραπάνω πληροφορία επιβεβαιώνουν, εκτός από πηγές που διατηρεί η Κ στην τουρκική πρωτεύουσα και πληροφορίες της τ/κ εφημερίδας Κίμπρις Ποστασί. Ο δημοσιογράφος Ουλάς Μπαρίς δίνει στην δημοσιότητα σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τον φάκελο του Βαρωσιού. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρίς η τ/κ πλευρά τονίζει ότι χρειάζεται χρόνο για το άνοιγμα της κλειστής πόλης.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η Κίμπρις Ποστασί από μια έμπιστη πηγή η τ/κ πλευρά θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο άνοιγμα προς τα τέλη του 2017», τονίζει η τουρκοκυπριακή φημερίδα σχετικά με το μέλλον του Βαρωσιού.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρίς, η τ/κ ηγεσία χρειάζεται ένα χρονικό περιθώριο 3-5 μηνών για να μελετηθεί η αντίδραση της κοινής γνώμης. Η πηγή του τ/κ δημοσιογράφου τονίζει ότι: «Δεν θεωρώ εφικτό αυτό το βήμα πριν περάσουν 3-5 μήνες. Επίσης, οι φήμες περί μεταβίβασης του ελέγχου (του Βαρωσιού) στον ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζουν αυτή την στιγμή την πραγματικότητα. Ακόμη και σε περίπτωση που τεθεί το ζήτημα μιας τέτοιου είδους μεταβίβασης (του ελέγχου του Βαρωσιού στον ΟΗΕ), στο τέλος της όλης υπόθεσης το Βαρώσι, το οποίο θα ελέγχει ο ΟΗΕ, θα πρέπει να μεταβιβαστεί σε εμάς ή στην εληηνοκυπριακή πλευρά. Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να αναλάβει αυτή την διοίκηση επ΄αορίστου βάσεως».

Την ίδια στιγμή, όλες οι πληροφορίες της «Κ» από την Άγκυρα δείχνουν ότι οι σχεδιασμοί της τουρκικής πλευράς σχετικά με το Βαρώσι στηρίζονται σε τρία σημεία:

Στην ανάγκη διαιώνισης του ελέγχου της περιοχής από την τουρκική πλευρά, στο γεγονός ότι σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς το καθεστώς ιδιοκτησίας του Βαρωσιού επηρεάζεται από την παράνομη κατοχή γης του ΕΒΚΑΦ κατά την διάρκεια της αγγλοκρατίας και στα ανταλλάγματα που θα εξασφαλίσει η Άγκυρα με το άνοιγμα της κλειστής πόλης. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που μοιράστηκε η Κ την Κυριακή με τους αναγνώστες της προσεγγίζουν το ενδιαφέρον της τ/κ κοινότητας και κάνουν τον γύρω των τ/κ δημοσιογραφικών και πολιτικών κύκλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή