ΚΟΣΜΟΣ

Λαθρεμπόριο πετρελαίου προς όφελος του Ισλαμικού Κράτους στη Μεσόγειο

total1-thumb-large

Στη μεταφορά λαθραίου πετρελαίου από την Λιβύη στην Ιταλία με «πλοία-φαντάσματα», η οποία αποφέρει οικονομικό όφελος στο Ισλαμικό Κράτος, αναφέρεται σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με έρευνα που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ιταλία η οικονομική αστυνομία Guardia di Finanza, «μπορεί να θεωρηθεί βάσιμο ότι οι εισαγωγές πετρελαίου από περιοχές που ελέγχονται από εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις καταλήγουν και σε μεγάλα ιταλικά διυλιστήρια», αναφέρει η εφημερίδα.

Η La Repubblica προσθέτει ότι υπάρχει ένα ιδιότυπο «Τρίγωνο των Βερμούδων» στο κέντρο της Μεσογείου και πως υπάρχει ένα θαλάσσιο σημείο, νότια της Μάλτας, στο οποίο τα πετρελαιοφόρα σβήνουν τους δορυφορικούς μεταδότες τους και για ένα μικρό χρονικό διάστημα είναι αδύνατον να εντοπισθούν. Στοιχεία, που έχει στα χέρια της η ιταλική δικαιοσύνη και στα οποία αναφέρεται η εφημερίδα, δείχνουν ότι πιθανότατα, υπάρχει μια ύποπτη ανταλλαγή αργού πετρελαίου μεταξύ των πετρελαιοφόρων αυτών και μικρών πλοίων που φέρονται να ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος. Στην συνέχεια, μέρος του πετρελαίου αυτού φέρεται να καταλήγει σε διυλιστήρια της Ιταλίας και της νότιας Γαλλίας.

«Δεν είναι τυχαίο το ότι τα ταχύπλοα που πρόσφατα η Ιταλία παρέδωσε στην λιβυκή ακτοφυλακή χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση της Τρίπολης για τον εντοπισμό και την καταδίωξη των μικρών αυτών πλοίων», προσθέτει το άρθρο. Στην εφημερίδα γίνεται επίσης λόγος και για τη λεγόμενη «τουρκική διαδρομή», από την οποία «ομάδες τζιχαντιστών μεταφέρουν το αργό πετρέλαιο σε φορτηγά μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία, όπου μεσολαβητές το αγοράζουν, πληρώνοντας με μετρητά». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι τελευταία, η θαλάσσια οδός υπερτερεί σημαντικά της χερσαίας.

«Όποια και αν είναι η οδός που επιλέγεται, αποτελεί γεγονός ότι το λιβυκό αργό πετρέλαιο κατέληξε παράνομα, δια θαλάσσης, στην Ιταλία και στην Μάλτα, και οδικά στην Τυνησία, όπως τόνισαν πρόσφατα και εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ», καταλήγει η εφημερίδα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)