Τελεσίγραφο Πούτιν προς την Ουάσιγκτον

Τελεσίγραφο Πούτιν προς την Ουάσιγκτον

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσοστό 60% του προσωπικού της πρέπει να μειώσει η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία, σύμφωνα με τελεσίγραφο που απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το τελεσίγραφο Πούτιν, σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζει το Κρεμλίνο αποφασισμένο να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στην Ουάσιγκτον, είναι προσεκτικά γραμμένο για να μην επηρεάσει άμεσα τη λειτουργία των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών, καθώς οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους που θα παυθούν θα είναι Ρώσοι υπήκοοι. Η απόφαση του Ρώσου προέδρου αποτελεί κίνηση αντιποίνων απέναντι στον πιο πρόσφατο γύρο εμπορικών κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον στη Μόσχα.

Η διαταγή του Πούτιν προβλέπει τη μείωση 755 διπλωματικών υπαλλήλων μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξήγησε ότι μεταξύ των 755 υπαλλήλων μπορούν να συγκαταλέγονται και Ρώσοι πολίτες. Η μεγάλη πλειονότητα των 1.200 διπλωματικών υπαλλήλων των ΗΠΑ στη Ρωσία είναι Ρώσοι. Η διευκρίνιση αυτή από το Κρεμλίνο σημαίνει ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει ομαδική απέλαση Αμερικανών διπλωματών, καθώς ο απαιτούμενος αριθμός απομακρυνόμενων υπαλλήλων μπορεί να καλυφθεί από Ρώσους υπηκόους, οι οποίοι εργάζονταν μέχρι σήμερα σε διπλωματικές ή προξενικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε ρωσικό έδαφος.

«Η επιλογή του προσωπικού θα γίνει από τις ΗΠΑ. Η διαταγή αφορά διπλωματικό και τεχνικό προσωπικό, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για Αμερικανούς ή Ρώσους πολίτες», είπε ο κ. Πεσκόφ.

«Αναίτια κίνηση»

Σε χθεσινές  δηλώσεις του, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τη ρωσική πρωτοβουλία «αναίτια κίνηση»,  τις  επιπτώσεις  της οποίας η Ουάσιγκτον δεν έχει εκτιμήσει ακόμη.

Η συρρίκνωση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία θα ενισχύσει την αίγλη του προέδρου Πούτιν στη ρωσική πολιτική σκηνή, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018.

«Ο Πούτιν στέλνει μήνυμα, θέλοντας να τιμωρήσει το αμερικανικό Κογκρέσο και όχι τον αμερικανικό λαό. Η απόφαση του Πούτιν διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια του Αμερικανού προέδρου, ενώ τα ρωσικά αντίποινα δεν πλήττουν αμερικανικές επιχειρήσεις στη Ρωσία, όπως τη Ford, τη Citi και την Boeing», λέει ο Αλεξάντερ Μπάουνοφ, αναλυτής του ινστιτούτου Moscow Carnegie Center. Τα ρωσικά αντίποινα ανακοινώθηκαν μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας των ΗΠΑ να επιβάλουν νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψει σε νόμο εντός των προσεχών ημερών. Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης τη δέσμευση δύο διπλωματικών εγκαταστάσεων στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας. Τη Δευτέρα, προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας φόρτωνε κιβώτια σε εγκαταστάσεις αναψυχής Αμερικανών διπλωματών έξω από τη Μόσχα.

Σε συνέντευξή του, που προβλήθηκε στη ρωσική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είπε ότι διέταξε τη λήψη των νέων μέτρων, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ δεν εμφάνισαν βελτίωση υπό τον πρόεδρο Τραμπ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή