1.100 συλλήψεις σε μία εβδομάδα στην Τουρκία

1.100 συλλήψεις σε μία εβδομάδα στην Τουρκία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σχεδόν 1.100 ανθρώπους συνέλαβε την περασμένη εβδομάδα το τουρκικό κράτος, κατηγορώντας τους ότι διατηρούν σχέσεις είτε με εξτρεμιστικές ομάδες είτε με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Οι 831 κρατούνται ως ύποπτοι για δεσμούς με τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος. Αλλοι 213 φέρονται ότι ανήκουν στο εκτός νόμου κουρδικό ΡΚΚ, το οποίο διενεργεί εδώ και τρεις δεκαετίες αυτονομιστική εξέγερση και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σαράντα έξι ακόμη άνθρωποι συνελήφθησαν για δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος και άλλοι οκτώ για συμμετοχή σε αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις. Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου η Τουρκία έχει συλλάβει 50.000 ανθρώπους και έχει απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα άλλους 150.000 εργαζομένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο της σαρωτικής εκστρατείας, που έχει θορυβήσει ανθρωπιστικές οργανώσεις και δυτικές χώρες. Η τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο, διατείνεται ότι οι διώξεις είναι δικαιολογημένες από τη βαρύτητα των απειλών που αντιμετωπίζει.

Σε μία άλλη εξέλιξη ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε και απήγγειλε κατηγορίες κατά ομάδας στρατιωτών μετά τη δημοσίευση βίντεο που τους δείχνει να κλωτσούν νεαρούς Σύρους πρόσφυγες.

Στο βίντεο που διαρκεί πέντε λεπτά και φαίνεται ότι τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο, εμφανίζεται ομάδα Τούρκων στρατιωτών που βρίζουν, ταπεινώνουν και κλωτσούν με μανία τέσσερις νεαρούς Σύρους που έχουν συλληφθεί αφού διέσχισαν τα σύνορα της χώρας τους με την Τουρκία.

Παρόλη την πολιτική αστάθεια στη χώρα, πάντως, ο τουρισμός ανακάμπτει στο δεύτερο τετράμηνο του 2017 και τα έσοδα από τον τομέα, ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (Απρίλιο – Ιούνιο).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή