Βενεζουελα: Βίαια επεισόδια στις εκλογές

Βενεζουελα: Βίαια επεισόδια στις εκλογές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Την υπερβολική χρήση βίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Βενεζουέλα καταδίκασε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποιώντας ότι δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της κάλπης της αναθεωρητικής Βουλής.

Η Κυριακή, ημέρα των εκλογών, υπήρξε μία από τις πλέον αιματηρές ημέρες μετά την έναρξη των διαδηλώσεων στις αρχές Απριλίου στη Βενεζουέλα, με τους ψηφοφόρους να επιλέγουν με μεγάλη πλειοψηφία την αποχή.

«Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι ξεκάθαρο ότι το σημερινό καθεστώς στο Καράκας γαντζώνεται στην εξουσία. Η βούληση του λαού ζητεί καθεστωτική αλλαγή. Είναι επιβεβλημένο να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατό», είπε ο Αντόνιο Ταγιάνι, επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία του αποτελέσματος. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει την υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η Βενεζουέλα διαθέτει δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς, ρόλος των οποίων πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης από την κρίση αυτή. Μία αναθεωρητική Βουλή, εκλεγμένη κάτω από αμφίβολες και συχνά βίαιες συνθήκες, δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της λύσης», ανέφερε η ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο.

«Φάρσα» χαρακτήρισε χθες τις εκλογές το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με στελέχη του στην Ουάσιγκτον να αποκαλύπτουν ότι εξετάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων, εις βάρος της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας, περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες, ενώ η αντιπολίτευση εκτιμά ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων δεν ξεπέρασε τα 2,5 εκατ.

Σύμμαχοι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος κέρδισαν το σύνολο των 545 εδρών της συντακτικής συνέλευσης, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να καθαιρεί κρατικούς θεσμούς, όπως το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση Κογκρέσο της χώρας.

Αυστηρά καταδίκασαν χθες τη διεξαγωγή των εκλογών για τη συντακτική συνέλευση πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες δεν συνηθίζουν να τάσσονται με το μέρος της Ουάσιγκτον, όπως το Μεξικό και η Αργεντινή. Ισπανία και Καναδάς καταδίκασαν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα.

«Η συντακτική συνέλευση δεν θα επιλύσει κανένα από τα προβλήματα της χώρας. Το μόνο που προμηνύει είναι περισσότερα χρόνια κρίσης. Από σήμερα, ένα νέο στάδιο στον αγώνα μας ξεκινά», είπε χθες ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Ενρίκε Καπρίλες. Σε θριαμβευτική του ομιλία μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος το βράδυ της Κυριακής, ο υπ’ αριθμόν δύο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ντιοσδάδο Καμπέγιο, άφησε υπονοούμενα ότι η νεοεκλεγείσα συντακτική συνέλευση θα συνέλθει στο ίδιο κτίριο με εκείνο του Κογκρέσου, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση μετά το 2015.

«Μας πετούν από την πόρτα και εμείς βρίσκουμε τρόπο να επιστρέψουμε από το παράθυρο. Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε. Θα επιμείνουμε μέχρι τη νίκη. Σήμερα, νιώθουμε νικητές μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος», είπε ο Καμπέγιο σε συνέντευξη Τύπου στο Καράκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή