Τζεφ Σέσιονς, ένας υπουργός με ημερομηνία λήξης

Τζεφ Σέσιονς, ένας υπουργός με ημερομηνία λήξης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζεφ Σέσιονς και ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν για πρώτη φορά πριν από μία δεκαετία.

Ο γλυκομίλητος γερουσιαστής από την Αλαμπάμα εξέφρασε αμέσως την εκτίμησή του για τον σκληροτράχηλο κτηματομεσίτη, αποκαλώντας τον Τραμπ «μια ανάσα δροσιάς στη Γερουσία». Ο σύνδεσμος των δύο ανδρών ενισχύθηκε το 2015, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, όταν ο τότε σύμβουλος του Τραμπ, Σαμ Νάνμπεργκ, θεώρησε ότι ο Σέσιονς θα του φαινόταν χρήσιμος.

«Θεώρησε ότι θα μπορούσε να αναπτύξει στενή σχέση με τον Σέσιονς, χάρη στις σκληρές αντιμεταναστευτικές θέσεις του και την αντιπάθεια που ένιωθαν απέναντί του οι μεγάλοι δωρητές των Ρεπουμπλικανών», λέει ο Νάνμπεργκ.

Παρότι ο Σέσιονς ήταν ο πρώτος προβεβλημένος πολιτικός ο οποίος στήριξε δημόσια τον Τραμπ, η απόφαση του μετέπειτα υπουργού Δικαιοσύνης να αποσυρθεί από την εποπτεία της έρευνας γύρω από ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον καταδίκασε σε δυσμένεια.

Η απόφαση του Σέσιονς να μη ζητήσει την άδεια του προέδρου προτού ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποσυρθεί από τη ρωσική έρευνα δεν ξεχάστηκε ποτέ.

Κατ’ ιδίαν συζητήσεις

Ο πρόεδρος Τραμπ, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, κατηγόρησε τον Σέσιονς ότι τον άφησε έκθετο με την απόφασή του να αποσυρθεί από την έρευνα. Εδώ και τέσσερις μήνες, ο Τραμπ δεν απηύθυνε σχεδόν καθόλου τον λόγο στον Σέσιονς. «Ο Τζεφ ανέλαβε το υπουργείο με συγκεκριμένα σχέδια, παρότι ουδέποτε διέθετε μεγάλη στήριξη», λέει ο φίλος του, γερουσιαστής του Τέξας, Τζον Κόρνιν.

Τον Ιούνιο, ο Σέσιονς άρχισε να γίνεται αντικείμενο επικρίσεων από τον Τραμπ. Στις 5 Ιουνίου, ο Τραμπ επέκρινε το υπουργείο Δικαιοσύνης για επινόηση «πολιτικώς ορθής» εκδοχής της απαγόρευσης πτήσεων, αγνοώντας το γεγονός ότι ο πρόεδρος είχε υπογράψει την ανανεωμένη αυτή εκδοχή και ζητώντας «πολύ σκληρότερη».

Στα παρασκήνια, η ένταση στις σχέσεις Σέσιονς και Τραμπ καθίστατο αφόρητη. Πριν από το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου τον Μάιο στη Μέση Ανατολή, ο Σέσιονς υπέβαλε την παραίτησή του. Ο Τραμπ την απέρριψε, προτού υπογραμμίσει στον Σέσιονς την απογοήτευσή του.

Στις 12 Ιουνίου, ο Σέσιονς παρέστη σε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία όλα τα μέλη της κυβέρνησης επαίνεσαν τον Τραμπ. Ο Σέσιονς αξιοποίησε την ευκαιρία αυτή για να μιλήσει για πολιτικά θέματα, σκιαγραφώντας τις μεθόδους αντιμετώπισης της εγκληματικής συμμορίας MS-13 και της παράτυπης μετανάστευσης από τη Λατινική Αμερική.

Οργή προέδρου

Παρά τα ενθαρρυντικά λόγια του Τραμπ για το έργο του Σέσιονς στο υπουργείο, η δημόσια εμφάνιση του Σέσιονς ενώπιον της Επιτροπής Αντικατασκοπείας της Γερουσίας «σφράγισε» την οργή του Τραμπ εναντίον του υπουργού του. Ο Τραμπ ουδέποτε συγχώρησε στον Σέσιονς την αδυναμία του να τον προστατεύσει αποτελεσματικά απέναντι στους ισχυρισμούς της νομοθετικής εξουσίας για στενές σχέσεις μεταξύ Τραμπ – Κρεμλίνου.

Ο Τραμπ άρχισε από τα μέσα Ιουνίου να επικρίνει δημόσια τον Σέσιονς, χαρακτηρίζοντάς τον «αδύναμο», «πολιορκημένο» και «απογοητευμένο» από τις πρωτοβουλίες του υπουργού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή