Νορβηγία: Aκροδεξιά οργάνωση μπέρδεψε θέσεις λεωφορείου με γυναίκες που φοράνε μπούρκα

Νορβηγία: Aκροδεξιά οργάνωση μπέρδεψε θέσεις λεωφορείου με γυναίκες που φοράνε μπούρκα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα, μία φωτογραφία που υποτίθεται ότι έδειχνε έξι μουσουλμάνες γυναίκες, οι οποίες είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με μπούρκα, έκανε την εμφάνιση της στη σελίδα μίας ακροδεξιάς αντιμεταναστευτικής οργάνωσης στη Νορβηγία. Για πολλά μέλη της οργάνωσης «Πρώτα η Πατρίδα», καθώς και για άτομα που πρόσκεινται σε αυτή, η φωτογραφία αντιπροσώπευε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα και η Ευρώπη γενικότερα από τη μετανάστευση ατόμων προερχόμενων από μουσουλμανικές χώρες. 

Επιπλέον, η χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησης της δεν ήταν τυχαία, καθώς η νορβηγική κυβέρνηση έχει προτείνει ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει ορισμένες μουσουλμανικές ενδυμασίες να φοριούνται σε σχολεία και πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και η μπούρκα, όντας η πρώτη σκανδιναβική χώρα που προχωρά σε μία τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία. 

Η κοινοποίηση της φωτογραφίας στη σελίδα της οργάνωσης έγινε δεκτή με πλειάδα σχολίων, όπως «φαίνεται πολύ τρομακτικό, πρέπει να απαγορευτεί», «ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι κρύβεται από κάτω, μπορεί να είναι τρομοκράτες με όπλα», ένω πολλοί απλώς χαρακτήρισαν την εικόνα «τραγική» και «φοβιστική».

Νορβηγία: Aκροδεξιά οργάνωση μπέρδεψε θέσεις λεωφορείου με γυναίκες που φοράνε μπούρκα-1

Εντούτοις, μία απλή προσεκτική ματιά στη φωτογραφία αποκαλύπτει αμέσως πως στην εικόνα δεν διακρίνονται μουσουλμάνες γυναίκες με μπούρκα αλλα απλώς θέσεις λεωφορείου. Ο Γιόχαν Σλάταβικ, ο οποίος κοινοποίησε τη φωτογραφία στη συγκεκριμένη σελίδα με τη λεζάντα «τι πιστεύει ο κόσμος για αυτό;», δήλωσε πως πραγματοποίησε κάτι σαν κοινωνικό πείραμα, όντας περίεργος να δει τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η κοινοποίηση του στη συγκεκριμένη σελίδα. Τελικώς, δήλωσε σοκαρισμένος από το αντίκτυπο της και από το πόσοι άνθρωποι «τσίμπησαν» στο πρωτότυπο πείραμα του. 

Πρόθεση του Σλάταβικ ήταν να δείξει στον κόσμο «τι συμβαίνει στις σκοτεινές γωνίες του ίντερνετ», σύμφωνα με δήλωση του ιδίου στο νορβηγικό ειδησεογραφικό δίκτυο Νεταβίσεν, κάτι εξαιρετικά εύστοχο στην εποχή της «μετα-αλήθειας» και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.  

(Πηγή: Washington Post)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή