Οι ψευδείς ειδήσεις έλκουν περισσότερο την άκρα Δεξιά

Οι ψευδείς ειδήσεις έλκουν περισσότερο την άκρα Δεξιά

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ. Πρόθυμο κοινό συμπαθούντων της γερμανικής άκρας Δεξιάς βρήκαν μέλη ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου Χόκενχαϊμ της Στουτγάρδης, κατά τη διάρκεια πειράματος ανταλλαγής και διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Στο πείραμα, οι ερευνητές δημιούργησαν ψεύτικη είδηση, σύμφωνα με την οποία αιτούντες άσυλο εξασφάλιζαν δωρεάν σεξουαλικές υπηρεσίες από ιερόδουλες, χάρη σε χρηματοδότηση γερμανικού δήμου. Μέσα σε τέσσερις ημέρες η «είδηση» είχε φθάσει σε 11.000 ανθρώπους και είχε αναπαραχθεί 150 φορές, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο SWR.

Παρότι δεκάδες αναγνώστες αντέδρασαν με οργή στην «είδηση» για δωρεάν ιερόδουλες σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ουδείς παρατήρησε ότι η τοποθεσία της «είδησης» –το Μπαντ Εουλεν– δεν υπάρχει στον χάρτη.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες του πειράματος οι ερευνητές δημοσίευαν μόνο αληθινές ειδήσεις, επιμένοντας όμως να δίνουν έμφαση σε θέματα ακροδεξιού ενδιαφέροντος, με αναφορές στις δυσλειτουργίες της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής και σε εγκλήματα με δράστες μετανάστες.

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν ακροδεξιούς αναγνώστες, οι ερευνητές τοποθέτησαν συνδέσμους στις σελίδες του μπλογκ τους, παραπέμποντας στην ιστοσελίδα του ακροδεξιού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), του αντιμεταναστευτικού κινήματος Pegida και άλλων ακροδεξιών σελίδων.

Μεταξύ των ψευδών ειδήσεων που προώθησαν στο πείραμά τους οι ερευνητές, ξεχώρισαν εκείνες για δήθεν τοπικό κίνημα των Πράσινων με στόχο τη μετονομασία εστιατορίου με όνομα «Το Κεφάλι του Μαύρου» σε γερμανική κωμόπολη, καθώς και φανταστικό περιστατικό σύμφωνα με το οποίο ο δημιουργός του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ ζήτησε δημόσια συγγνώμη από Σύρο πρόσφυγα, κατηγορούμενο άδικα για βιασμό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή