Ρωσική άσκηση προβληματίζει το ΝΑΤΟ

Ρωσική άσκηση προβληματίζει το ΝΑΤΟ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ.Την ανησυχία των επιτελών του ΝΑΤΟ για την αυξημένη παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λευκορωσία, με αφορμή την ετήσια διακρατική άσκηση Ρωσίας – Λευκορωσίας Zapad-2017, εξέφρασε χθες η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 14 και 20 Σεπτεμβρίου. «Κατά τη διάρκεια των γυμνασίων Zapad, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα αυξήσουν τον βαθμό επιφυλακής τους σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Η Εσθονία για παράδειγμα, ανακοίνωσε ήδη την ενίσχυση των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στο Ταλίν από τρία, σε επτά αεροσκάφη», είπε η κ. Γκριμπαουσκάιτε, μία ημέρα μετά την επιστροφή της από σύνοδο κορυφής στο Ταλίν, στην οποία παρέστη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Στην άσκηση Zapad αναμένεται να συμμετάσχουν 3.000 Ρώσοι στρατιώτες, 280 οχήματα και 25 αεροσκάφη, ενώ η ζώνη των γυμνασίων θα καλύπτει περιοχές από τη χερσόνησο Κόλα της βορειοδυτικής Ρωσίας, μέχρι τη Λευκορωσία και το Καλίνινγκραντ στις ακτές της Βαλτικής. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν και 7.200 Λευκορώσοι στρατιώτες.

Αμερικανική ανησυχία

Μιλώντας τη Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Μπεν Χότζες, είπε: «Οι ρωσικές κινήσεις είναι πολύ ανησυχητικές. Μας λένε συνεχώς ότι το μόνο που κάνουν είναι μία άσκηση, αλλά ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι έχουν μετακινήσει μεγάλες δυνάμεις στα σύνορα του ΝΑΤΟ».

Τις αμερικανικές ανησυχίες προσπάθησε να διασκεδάσει ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λευκορωσία, Αλεξάντρ Σουρίκοφ, λέγοντας: «Η άσκηση προέκυψε μέσα από συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεών μας. Μετά την ολοκλήρωσή της, όλα τα στρατεύματα θα επιστρέψουν αμέσως στα στρατόπεδά τους. Ολη αυτή η σεναριολογία γύρω από μία απλή άσκηση είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινή».

Νωρίτερα χθες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντρ Γκρούσκο, είχε επισημάνει: «Μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου, το ΝΑΤΟ διεξάγει 15 στρατιωτικά γυμνάσια στην Ανατολική Ευρώπη και περίπου τον ίδιο αριθμό στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τη χρονική αυτή περίοδο, περισσότερα από 40.000 νατοϊκά στρατεύματα θα εμπλακούν σε γυμνάσια κοντά στα σύνορα της Ρωσίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή