Γερμανία: Συμφωνία αρχών με αυτοκινητοβιομηχανίες για άρση απαγόρευσης πετρελαιοκίνητων

Γερμανία: Συμφωνία αρχών με αυτοκινητοβιομηχανίες για άρση απαγόρευσης πετρελαιοκίνητων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γερμανικές αρχές ήρθαν σε συμφωνία με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων για μείωση των ρύπων εντός των πόλεων, ώστε να αρθεί η απαγόρευση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων και να αποκατασταθεί η φήμη της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας που έχει αμαυρωθεί.

Νωρίτερα οι κατασκευαστές, πρότειναν εγκατάσταση νέου λογισμικού σε 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα, η οποία θα αύξανε την παραγωγικότητα των συστημάτων φιλτραρίσματος των εξατμίσεων, και θα μείωνε τις εκκρίσεις του επικίνδυνου οξειδίου του αζώτου κατά 25 με 30 τοις εκατό.

Από τότε που η Volkswagen παραδέχθηκε ότι παραποίησε τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων σε οχήματα ντίζελ στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2015, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ έχει δεχθεί πυρά ότι δεν έκανε αρκετά για να περιορίσει τη ρύπανση από τα οχήματα και ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τους πανίσχυρους αυτοκινητοβιομηχάνους.

Το θέμα έχει αναχθεί σε βασικό ζήτημα της εκστρατείας ενόψει των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι αναλαμβάνει δράση καθώς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να αναγκάσουν τις μεγάλες πόλεις να απαγορεύσουν τα οχήματα ντίζελ.

Ωστόσο, οι υπουργοί ανησυχούν επίσης ότι θα εξοργίσουν τους οδηγούς 15 εκατ. πετρελαιοκίνητων οχημάτων και ότι θα πληγεί μια βιομηχανία που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας και απασχολεί με περίπου 800.000 εργαζομένους.

«Συνεχίζουμε να χρειαζόμαστε μια ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία. Θέλουμε οι αυτοκινητοβιομηχανίες να συνεχίσουν να είναι επιτυχημένες στον κόσμο και να συνεχίσουν να παράγουν τα καλύτερα αυτοκίνητα», δήλωσε ο Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της περιοχής Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας που φιλοξενεί πολλά εργοστάσια οχημάτων. «Χρειάζεται να διασώσουμε το ντίζελ… αλλά πρέπει επίσης να υπάρξει μια νέα ώθηση στην ηλεκτρική εποχή», πρόσθεσε.

Το διακύβευμα έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να προχωρήσουν εντέλει σε απαγόρευση όλων των οχημάτων ντίζελ και βενζίνης, ενώ οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες BMW, Daimler, Audi, Porsche και VW αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τις ευρωπαϊκές Αρχές μετά από καταγγελίες για αθέμιτη σύμπραξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι πωλήσεις οχημάτων ντίζελ στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 12,7% τον Ιούλιο. Πλέον το ντίζελ αντιστοιχεί μόνο στο 40,5% των νέων πωλήσεων οχημάτων στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης, έναντι 46% στα τέλη του περασμένου έτους.

Ακτιβιστές της οργάνωσης Greenpeace κρέμασαν σήμερα ένα πανό στην πρόσοψη του γερμανικού υπουργείου Μεταφορών που έγραφε «Καλωσήρθατε στο Φορτ Νοξ», κάνοντας λογοπαίγνιο με το σύμβολο NOx των οξειδίων του αζώτου που εκπέμπτουν τα οχήματα ντίζελ.

«Η σύνοδος για το ντίζελ υπερασπίζεται την παρωχημένη τεχνολογία ντίζελ σαν να ήταν χρυσός στο Φορτ Νοξ», ανέφερε η Greenpeace σε ανάρτησή της στο Twitter, αναφερόμενη στην αμερικανική στρατιωτική βάση Fort Knox όπου φυλάσσεται ο χρυσός των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, η συνάντηση μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή