ΚΟΣΜΟΣ

Ουάσιγκτον προς Λευκωσία: Oι ΗΠΑ δεν ζήτησαν από την Τουρκία την έκδοση Navtex

08s10navtex100-thumb-large

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζήτησαν από την Τουρκία έκδοση ναυτιλιακής οδηγίας (Navtex) για κινήσεις αμερικανικού στρατιωτικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ, διευκρίνισε η Ουάσιγκτον προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η διευκρίνιση δόθηκε σε νέα επικοινωνία της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία με το υπουργείο Εξωτερικών. Η πρέσβης, Κάθλιν Αν Ντόχερτι, επαναβεβαίωσε ότι «η Ουάσιγκτον δεν αιτήθηκε έκδοσης Navtex, αλλά και ότι όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, σε οιανδήποτε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη διεξάγονται, λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες του παράκτιου κράτους, όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο».

Στην απάντηση τονίζεται και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύσσει, να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Το θέμα προέκυψε μετά την έκδοση παράτυπης ναυτιλιακής οδηγίας από την Τουρκία, για αμερικανικό πολεμικό σκάφος, το οποίο θα ρυμουλκούσε υποβρύχια συσκευή την τριακοστή-πρώτη Ιουλίου, σε ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή που είχε παρανόμως δεσμεύσει η Άγκυρα για έρευνες από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)