Ιβάνοφ: Μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο εφικτή η συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα

Ιβάνοφ: Μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο εφικτή η συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι μία συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα είναι εφικτή «μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών υποχρεώσεων» και πως «χρειάζεται να διαμορφωθεί κατάλληλο κλίμα για την επίλυση», διατύπωσε σε ομιλία του την Τετάρτη στα Σκόπια με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Ίλιντεν, ο πρόεδρος Γκιόρκι Ιβάνοφ.

Αναφερόμενος στη «συμφωνία φιλίας και καλής γειτονίας», που υπογράφηκε μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας είπε μεταξύ άλλων οτι «είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών που είναι αδύνατον να τους ικανοποιήσουν όλος», ενώ κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια.

Ο Ιβάνοφ υπεραμύνθηκε του «μακεδονισμού» υποστηρίζοντας μάλιστα πως με αφορμή το ιδεολόγημα αυτό «δεχόμαστε εκβιασμούς και το τίμημα είναι μεγάλο». «Καμία χώρα-μέλος της Ε.Ε. δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με ζητήματα όπως αυτά που αγγίζουν εμάς, γιατί καμίας άλλης χώρας το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό δεν αμφισβητήθηκε».

Αναφερόμενος στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ είπε: «Η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αναπόφευκτα απαιτεί θυσίες. Ωστόσο, για κάθε θυσία χρειάζεται ευρεία εθνική και κρατική συναίνεση. Πρέπει να προσέχουμε να μην θυσιάσουμε αυτό για το οποίο θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας: την ταυτότητά μας».

Το πρωί στην πόλη των Σκοπίων κατέθεσαν στεφάνι για τον εορτασμό του Ίλιντεν, της εξέγερσης που έλαβε χώρα το 1903 εναντίον των Οθωμανών στην πόλη Κρούσεβο, την οποία ωστόσο διεκδικούν ως ορόσημο της εθνικής ιστορίας τους και οι Βούλγαροι.

Στις σημερινές επετειακές εκδηλώσεις στο Κρούσεβο, από τις οποίες απείχε το εθνικιστικό κόμμα του Νικόλα Γκρουεφσκι VMRO-DPMNE συμμετείχε για πρώτη φορά ομιλητής Αλβανός, και συγκεκριμένα ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Τααλάτ Τζαφέρι. Εν τω μεταξύ, με ανακοινώσεις τους τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας χαιρέτισαν την υπογραφή της συμφωνίας Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ ως ένα βήμα για την σταθεροποίηση της βαλκανικής.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή