Γερμανία: Σε CDU και FDP οι μεγαλύτερες εταιρικές χορηγίες

Γερμανία: Σε CDU και FDP οι μεγαλύτερες εταιρικές χορηγίες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τη μερίδα του λέοντος των μεγάλων εταιρικών χορηγιών εξασφαλίζει το κεντροδεξιό CDU της καγκελαρίου Μέρκελ και το φιλελεύθερο Κόμμα Φιλελεύθερων Δημοκρατών FDP, σύμφωνα με νέα έρευνα του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της χώρας.

Σχεδόν το σύνολο των μεγάλων χορηγιών από εταιρείες κατέληξε στα ταμεία των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελεύθερων, παρότι οι τελευταίοι δεν εκπροσωπούνται καν στο Κοινοβούλιο από το 2013.

«Το φαινόμενο αυτό είναι αξιοσημείωτο. Είναι προφανές ότι οι μεγάλοι δωρητές και επιχειρήσεις επιθυμούν επάνοδο του FDP στην κοινοβουλευτική αρένα», λέει ο Σεμπάστιαν Μάγερ, ερευνητής του ινστιτούτου LobbyControl.

Μέχρι στιγμής το 2017, οκτώ εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών, το CDU έχει λάβει 1,9 εκατ. ευρώ σε δωρεές μεγάλων δωρητών, ενώ το FDP έχει εξασφαλίσει 1,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, κάθε πολιτική δωρεά άνω των 50.000 ευρώ πρέπει να καταγραφεί και να δημοσιευθεί από τις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής Βουλής.

Ορισμένες μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις προβαίνουν σε δωρεές με πολλά κόμματα ως αποδέκτες. Αυτό κάνει η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Sixt, που δώρισε 55.000 ευρώ στο FDP και 55.000 στο CDU, η ομοσπονδία μεταλλουργίας Metall NRW (90.000 ευρώ στο FDP και 110.000 στο CDU) και οι αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler και BMW.

«Είναι προφανές ότι οι δωρητές αντιμετωπίζουν τις εκλογές με υστεροβουλία. Δεν μπορούν, όμως, να καταθέσουν συγκεκριμένα αιτήματα, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο. Πριμοδοτούν έτσι την πολιτική σκηνή και ελπίζουν να μπορέσουν να επηρεάσουν –έστω και έμμεσα– το αποτέλεσμα της κάλπης», λέει ο κ. Μάγερ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το CDU της Μέρκελ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 40%, το κεντροαριστερό SPD με 22% και το αριστερό Die Linke με 8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή