Άρθρο: Η Βραζιλία μπορεί να αποδείξει πάλι ότι οι δύσπιστοι έχουν άδικο

Άρθρο: Η Βραζιλία μπορεί να αποδείξει πάλι ότι οι δύσπιστοι έχουν άδικο

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την επέτειο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016, δεν μπορώ παρά να αναλογιστώ τα εξαιρετικά αθλητικά επιτεύγματα που όλοι είδαμε στη διάρκεια αυτών των 16 θαυμάσιων ημερών τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, τώρα είναι η στιγμή που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των Αγώνων στη διοργανώτρια πόλη της περασμένης χρονιάς. Ως πρώην διευθυντής ειδήσεων, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και σημερινός πρόεδρος της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, έχω δική μου άποψη. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Ρίο ντε Τζανέιρο βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση ως αποτέλεσμα της ολυμπιακής του εμπειρίας.

Οταν η ΔΟΕ, το 2009, συμφώνησε να φέρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Αμερική για πρώτη φορά, η Βραζιλία είχε τη μεγαλύτερη οικονομική επιτυχία στην περιοχή. Λίγα χρόνια αργότερα, δυστυχώς, η χώρα έχει βυθιστεί σε ιστορική ύφεση, η οποία συνοδεύεται από πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική αναταραχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ούτε προκάλεσαν τα σημερινά προβλήματα της Βραζιλίας ούτε θα τα λύσουν. Ομως η φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων έχει δώσει μια σειρά από φωτεινά σημεία προόδου σε μία, κατά τα άλλα, δύσκολη κατάσταση.

Ακόμα και πριν από την τελετή έναρξης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν άμεσα ή έμμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας που ήταν απολύτως αναγκαίες. Μια μελέτη, που διεξήχθη πριν από τους Αγώνες από το σεβαστό Ιδρυμα Getulio Vargas της Βραζιλίας, διαπίστωσε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στο Ρίο ντε Τζανέιρο είχε αυξηθεί κατά περισσότερο από 30 τοις εκατό μεταξύ 2009 και 2016, γεγονός που αποτελεί μεγαλύτερη και πιο ισότιμη οικονομική ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη πόλη στη Βραζιλία.

Τουλάχιστον 1.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από μια πρωτοβουλία για ενσωμάτωσή τους σε έργα σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρέχοντας σε αυτές τις αναδυόμενες εταιρείες πρόσβαση σε περισσότερες εμπορικές ευκαιρίες, πρόσθετη εμπειρία και προβολή. Το πρόγραμμα αυτό εξακολουθεί να λειτουργεί ανεξάρτητα, μέσω του Sebrae, ενός βραζιλιάνικου οργανισμού υποστήριξης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ο οποίος χρησιμοποιεί την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων για να ενσωματώσει μικρές επιχειρήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού μεγάλων εταιρειών.

Μια από τις πιο μεγαλόπνοες κληρονομιές των Ολυμπιακών Αγώνων είναι το παράδειγμα που θέτει η χρήση συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για έργα υποδομής. Οι ιδιωτικοί φορείς χρηματοδότησαν γύρω στο 57% της υποδομής των Ολυμπιακών Αγώνων, γεγονός που επέτρεψε σε κάθε βραζιλιάνικο ρεάλ που επένδυσαν οι Αρχές να παραγάγει πρόσθετα οφέλη για την πόλη.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιτάχυναν επίσης και τις δημόσιες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας σε βελτιώσεις στον τομέα των μεταφορών, οι οποίες έχουν ήδη προσθέσει πάνω από 170 χιλιόμετρα μετρό, σιδηροδρομικές γραμμές για τραμ και λεωφορεία ταχείας μεταφοράς. Αυτά τα έργα συνεχίζουν να ωφελούν καθημερινά το επιβατικό κοινό και τους επισκέπτες του Ρίο.

Οι ιδιωτικοί πόροι συνέβαλαν επίσης σε μια τεράστια επένδυση σε υποδομές τηλεπικοινωνιών που θα ωφελήσουν τις επιχειρήσεις του Ρίο, τα σχολεία, τα νοικοκυριά και τις κυβερνητικές υπηρεσίες για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Η ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία της Βραζιλίας αποκόμισε τεράστια οφέλη. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού της Βραζιλίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτέλεσαν τη βασική ώθηση σε μια αύξηση-ρεκόρ των τουριστικών επισκεπτών πέρυσι, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της οικονομίας κατά 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βεβαίως, η πρόοδος σε ορισμένους τομείς της ολυμπιακής κληρονομιάς ήταν πιο αργή από ό,τι έλπιζαν πολλοί. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της Βραζιλίας καθυστέρησαν τα σχέδια που προορίζονταν για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες για ορισμένους ολυμπιακούς χώρους, ιδιαίτερα εκείνους που εξαρτώνται από τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, πολλά έργα προχωρούν παρά τις οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Πέντε προσωρινές πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων έχουν αποσυναρμολογηθεί για επαναχρησιμοποίηση αλλού. Μία απ’ αυτές έχει ήδη μεταφερθεί στον Τομέα Φυσικής Αγωγής του Στρατού στη συνοικία Urca του Ρίο. Αλλες προορίζονται για άλλες πόλεις της Βραζιλίας. Οι χώροι προπόνησης για χόκεϊ έχουν παραδοθεί σε τοπικό πανεπιστήμιο για χρήση από φοιτητές και συλλόγους για τοπικά τουρνουά. Η ολυμπιακή αρένα του Ρίο, το γήπεδο γκολφ, ο χώρος αντισφαίρισης, το ποδηλατοδρόμιο και το Carioca Arena 3 φιλοξένησαν νέες αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και έπεται συνέχεια. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ρίο 2016 Transforma, το οποίο προώθησε αμοιβαίο σεβασμό, απαγόρευση των διακρίσεων και άλλες ολυμπιακές αξίες σε 8 εκατομμύρια παιδιά της Βραζιλίας σε 16.000 σχολεία, θα ξεκινήσει ξανά τον Αύγουστο με οικονομική υποστήριξη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Φυσικά, πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ρίο ντε Τζανέιρο και η Βραζιλία θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από την ολυμπιακή τους εμπειρία. Αξίζει να θυμηθούμε ότι το ολυμπιακό πάρκο για τους Αγώνες του Λονδίνου το 2012 δεν άνοιξε ξανά για το κοινό έως το 2014. Είναι πλέον μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές της πόλης.

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι πολλοί άνθρωποι αμφισβήτησαν την ικανότητα της Βραζιλίας να φιλοξενήσει επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Βραζιλία ξεπέρασε πολλά εμπόδια και απέδειξε ότι οι δύσπιστοι είχαν άδικο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που όχι μόνο προσέφεραν θεαματικές αναμετρήσεις αλλά και παρουσίασαν το θαυμάσιο πνεύμα της χώρας.

Θα χρειαστεί χρόνος και ισχυρή βούληση για να ολοκληρωθεί, αλλά είμαι βέβαιος ότι η Βραζιλία θα αποδείξει ξανά ότι οι δύσπιστοι έχουν άδικο.

* Ο κ. Luis Alberto Moreno είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή