Απαγωγή Βιετναμέζου στο Βερολίνο

Απαγωγή Βιετναμέζου στο Βερολίνο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πολιτικό σκάνδαλο χαρακτηρίζει ο γερμανικός Τύπος την υπόθεση απαγωγής Βιετναμέζου επιχειρηματία στο κέντρο του Βερολίνου. Οπως σημειώνει το περιοδικό «Σπίγκελ» στην ιστοσελίδα του πριν από λίγες εβδομάδες, η αρμονία μεταξύ Ανόι και Βερολίνου έμοιαζε δεδομένη. Ο πρωθυπουργός Νγκιεν Σουάν Φου ταξίδεψε στο Αμβούργο για τη σύνοδο του G20, έσφιξε το χέρι της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και αμφότεροι χαμογέλασαν πλατιά για τις κάμερες. Παρασκηνιακά, όμως, έβραζε ήδη ένα εν δυνάμει καυτό ζήτημα: η πιθανή έκδοση του Τριν Χουάν Θαν, πρώην στελέχους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PetroVietnam.

Χθες, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Βιετνάμ μετέδωσε εικόνες στις οποίες παραδέχεται ότι ο ίδιος παραδόθηκε στις Αρχές της χώρας στη νοτιοανατολική Ασία αφότου η Γερμανία κατηγόρησε το Βιετνάμ ότι τον απήγαγε. «Δεν σκεφτόμουν ώριμα και αποφάσισα να κρυφτώ. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να επιστρέψω για να αντιμετωπίσω την αλήθεια και να παραδεχθώ τα σφάλματά μου και να ζητήσω συγγνώμη» δήλωσε ο Τριν Χουάν Θαν, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου του Βιετνάμ. «Επειδή φοβόμουν αποφάσισα να κρυφτώ στη Γερμανία, όπου έζησα μια αβέβαιη και γεμάτη άγχος ζωή» σημείωσε ο Θαν, σύμφωνα με την υπογεγραμμένη ομολογία του που παρουσίασε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο με ημερομηνία 31η Ιουλίου. «Επέστρεψα στο Βιετνάμ και παρουσιάστηκα στις ανακριτικές αρχές». Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ εξέφρασε τη λύπη του για τις κατηγορίες που διατύπωσε το Βερολίνο, τονίζοντας ότι το Ανόι επιθυμεί την ανάπτυξη μιας «στρατηγικής σχέσης» με τη Γερμανία.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε προχθές το Βιετνάμ ότι απήγαγε τον Τριν Χουάν Θαν, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες οικονομικής κακοδιαχείρισης στη χώρα του. Ως απάντηση, το Βερολίνο έδωσε εντολή σε έναν Βιετναμέζο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών να φύγει από τη Γερμανία σε διάστημα 48 ωρών και ζήτησε να επιτραπεί στον Θαν να επιστρέψει στη χώρα.

«Λυπούμαστε για τη δήλωση της 2ας Αυγούστου του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ Λε Θι Θου Χανγκ από το Ανόι. «Το Βιετνάμ εκφράζει τον μεγάλο του σεβασμό και επιθυμεί την ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης του με τη Γερμανία» τόνιζε η ίδια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή