Ο Μαδούρο απορρίπτει τις κατηγορίες για νοθεία στις εκλογές

Ο Μαδούρο απορρίπτει τις κατηγορίες για νοθεία στις εκλογές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επιμένει να απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι τα επίσημα στοιχεία για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είναι παραποιημένα. Κατηγόρησε τη διεθνή εταιρεία λογισμικού ότι υπέκυψε σε αμερικανικές πιέσεις προκειμένου να δημιουργήσει αμφιβολίες για τη Συντακτική Συνέλευση, το σώμα το οποίο ο ίδιος φιλοδοξεί ότι θα εδραιώσει τον έλεγχο του κράτους. Στην πρώτη του συνάντηση με μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης την Τετάρτη το βράδυ, ο Μαδούρο όχι απλώς επέμεινε ότι οκτώ και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι προσήλθαν στις κάλπες για τη διαδικασία που δίχασε τη Βενεζουέλα, αλλά διακήρυξε ότι δύο εκατομμύρια επιπλέον ψηφοφόροι θα είχαν ψηφίσει αν δεν τους είχαν εμποδίσει αντικυβερνητικοί διαδηλωτές. Ο Μαδούρο ανακοίνωσε επίσης ότι το σώμα θα συνέλθει πρώτη φορά σήμερα με μία μέρα καθυστέρηση, προκειμένου να συγκροτηθεί με ειρήνη και ηρεμία. Το σώμα έχει αποστολή να ξαναγράψει το σύνταγμα της χώρας και ο Μαδούρο δεσμεύεται να το χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του και να ενισχύσει το σοσιαλιστικό σύστημα που εγκαθίδρυσε ο προκάτοχός του, Ούγκο Τσάβες. Ο Μαδούρο προκήρυξε το δημοψήφισμα τον Μάιο έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων, που πυροδότησαν οι ελλείψεις τροφίμων, ο τριψήφιος πληθωρισμός και η υψηλή εγκληματικότητα, που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 125 θανάτους.

Ενα εκατ. ψήφοι

Την Τετάρτη η εταιρεία Smartmatic με αντικείμενο την καταμέτρηση ψήφων ανέφερε ότι τα επίσημα στατιστικά είναι λανθασμένα κατά 1 εκατ. ψήφους, επιφέροντας νέο πλήγμα στο αδιάβλητο της διαδικασίας. Ανεξάρτητοι αναλυτές και ηγέτες της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η πραγματική συμμετοχή ήταν πολύ μικρότερη. Με την αντιπολίτευση να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι ήταν υποστηρικτές του Μαδούρο και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Επόμενο ήταν λοιπόν η συμμετοχή να θεωρείται το βασικό βαρόμετρο για τη λαϊκή αποδοχή της Συντακτικής Συνέλευσης.

«Αυτός ο ηλίθιος τύπος, ο πρόεδρος της Smartmatic, υπέστη ασφυκτική πίεση από τους γκρίνγκος και τους Βρετανούς για να πει ότι ήταν 7,5 εκατ. Πιστεύω ότι ήταν δέκα εκατομμύρια Βενεζουελάνοι που πήγαν στις κάλπες», είπε ο Μαδούρο σε τηλεοπτική του συνέντευξη, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του. Η Λουίζα Ορτέγκα Ντίας, πρώην πιστή του καθεστώτος και νυν γενική εισαγγελέας, που έχει γίνει ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, δεσμεύθηκε ότι το γραφείο της θα ερευνήσει τις καταγγελίες για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Ορτέγκα είπε ότι έχει ήδη διορίσει δύο εισαγγελείς να ερευνήσουν τέσσερις από τους πέντε διευθυντές της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής «για αυτήν τη σκανδαλώδη επιχείρηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερη βία στη χώρα από ό,τι αυτήν που έχουμε ήδη βιώσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή