ΚΟΣΜΟΣ

Κλητεύσεις από το συμβούλιο ενόρκων για συνάντηση Τραμπ Τζούνιορ με δικηγόρο της Ρωσίας

mueller

Το παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων (grand jury) που διόρισε ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ προχώρησε στην έκδοση κλητεύσεων σε σχέση με την συνάντηση που έγινε τον Ιούνιο του 2016 με την συμμετοχή του γιου του Ντόναλντ Τραμπ, του γαμπρού του και μιας δικηγόρου από την Ρωσία, όπως μεταδίδει το βρετανικό BBC. 

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε το πρακτορείο Reuters, γεγονός που σηματοδοτεί την στροφή της έρευνας προς την κατεύθυνση ενδεχόμενης εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο πρόσθεσαν ότι ο Μιούλερ συγκάλεσε το παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων στην Ουάσινγκτον προκειμένου να βοηθήσει ώστε να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί για ρωσική εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι το συμβούλιο συγκλήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το ενδεχόμενο εμπλοκής της Μόσχας στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και της πιθανής συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες μονοπώλησαν το πολιτικό ενδιαφέρον στην Ουάσινγκτον κατά το πρώτο εξάμηνο άσκησης της προεδρίας από τον Τραμπ, έχοντας ως πολιτική συνέπεια την νομοθετική στασιμότητα που χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Κογκρέσο.

Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχει φθάσει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ανέλαβε δράση προκειμένου να στρέψει την δυναμική των προεδρικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου στην υποψηφιότητα του Τραμπ.

Την ευθύνη της έρευνας ως προς τις δύο παραπάνω διαστάσεις έχει μέσω του FBI και υπό το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναλάβει ο Μιούλερ, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον Τραμπ τον Μάιο.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξή της στην υπόθεση αυτή, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε περίπτωση συνωμοσίας της προεκλογικής του εκστρατείας με Ρώσους αξιωματούχους, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις, ένα «πολιτικό κυνήγι μαγισσών».

Για «πλήρως κατασκευασμένη πραγματικότητα» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ χθες σε ομιλία του από τη Δυτική Βιρτζίνια και προσέθεσε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στην προεκλογική μας εκστρατεία… Δεν νικήσαμε εξαιτίας της Ρωσίας. Νικήσαμε με την ψήφο σας». 

Η αξιοποίηση του παραπεμπτικού συμβουλίου ενόρκων από τον Μιούλερ ενισχύει την διεξαγωγή της έρευνας του με όλα τα «απαραίτητα νομικά εργαλεία» προκειμένου να προχωρήσει στην αναζήτηση αποδείξεων. Μεταξύ αυτών, η αποστολή κλητεύσεων σε σημαντικούς μάρτυρες, αλλά και η δυνατότητα να τους υποχρεώσει να καταθέσουν. Νωρίτερα, η εφημερίδα «The Wall Street Journal» είχε δημοσιεύσει ότι τα μέλη της επιτροπής, είχαν διοριστεί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για συνεδρίασή της.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Μιούλερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, όπως επίσης και οι δικηγόροι του Τραμπ Τζούνιορ.