Ετοιμάζει κινήσεις για Συρία και Ιράκ ο Ερντογάν

Ετοιμάζει κινήσεις για Συρία και Ιράκ ο Ερντογάν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες πληροφορίες και ενδείξεις από την Αγκυρα δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει νέες κινήσεις για το βόρειο κομμάτι της Συρίας, ενώ παρακολουθεί και καταγράφει με μεγάλη προσοχή και τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον σημερινό τουρκικό τύπο, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζουν σχέδια για τις Ταλ Άμπιαντ, Μίνμπιτς, Άφριν και Ταλ Ριφάτ, περιοχές της Συρίας που ελέγχει το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα.

Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι η «τρομοκρατική οργάνωση» χρησιμοποιεί αυτές τις περιοχές για να εξαπολύσει επιθέσεις κατά των τουρκικών εδαφών.

Σύμφωνα με την Γιενί Σαφάκ, πρώτος στόχος της Τουρκίας είναι οι περιοχές Ταλ Ριφάτ, Μίμπιτς και Ταλ Άμπιατ, στις οποίες ο αραβικός πληθυσμός αποτελεί την πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού. Η Άγκυρα στηρίζεται στην υποστήριξη των Αράβων για την εισβολή σε αυτή την περιοχή.  Για τις νέες επιχειρήσεις, ο τουρκικός στρατός ετοιμάζει μια δύναμη που αποτελείται από 25.000 άνδρες. Στα εδάφη της Συρίας 15 με 17.000 μέλη του Στρατού της Ελεύθερης Συρίας αναμένουν την εντολή του τουρκικού στρατού.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, το Σάββατο μίλησε για την επικείμενη επιχείρηση του τουρκικού στρατού και προειδοποίησε ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, η Τουρκία θα λάβει νέες πρωτοβουλίες.

Οι εξελίξεις στο Ιράκ

Εν τω μεταξύ, εκτός από την Συρία, η Τουρκία έχει στραμμένη την προσοχή της και στο Ιράκ. Η Άγκυρα προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Με βάση αυτή την ρητορική, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να φιλοξενήσει υψηλόβαθμα στελέχη της κουρδικής πλευράς κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, το κουρδικό κίνημα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και τονίζει ότι είναι έτοιμο για έναν «ολοκληρωτικό» πόλεμο στα εδάφη της Συρίας και της Τουρκίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι Τούρκοι, Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι συναντιούνται στην Τεχεράνη για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Συρία.  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή