Κλιμακώνει τις απειλές η Βόρεια Κορέα

Κλιμακώνει τις απειλές η Βόρεια Κορέα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ. Απορρίπτει την πρόταση διαλόγου η Βόρεια Κορέα, ενώ σύμφωνα με το Reuters, σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρι Γιονγκ Χο, ανέφερε ότι είναι έτοιμη να δώσει στις ΗΠΑ ένα «σκληρό μάθημα» με την πυρηνική της δύναμη εάν υπάρξουν στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Β. Κορέα δεν πρόκειται να βάλει το πυρηνικό της πρόγραμμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο υπουργός χαρακτηρίζει τις νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕ «κατασκευασμένες» και προειδοποιεί πως θα υπάρξουν «απαντήσεις».

Το περασμένο Σάββατο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνη απόφασή του επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Β. Κορέας με ψήφους 15-0. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, η απόφαση στέλνει ένα δυνατό μήνυμα προς την Πιονγιάνγκ δίνοντάς της παράλληλα τη δυνατότητα να επιλέξει τη συνεργασία. Από την πλευρά της, πάντως, η Β. Κορέα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της KCNA, απέρριψε τις κυρώσεις υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τη κυριαρχία της, ενώ δήλωσε ότι θα προχωρήσει στις «σωστές ενέργειες». «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να πιστεύουν οι ΗΠΑ ότι το έδαφός τους είναι ασφαλές από την άλλη πλευρά του ωκεανού», ανέφερε χαρακτηριστικά το KCNA.

Το σχέδιο των κυρώσεων

Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, δήλωσε στο περιθώριο της ASEAN πως η Κίνα θα εφαρμόσει αναμφίβολα, «στο 100%», τις νέες κυρώσεις που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε σχέδιο κυρώσεων έναντι της Β. Κορέας με στόχο τη μείωση κατά το 1/3 των εσόδων των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ετησίως η Πιονγιάνγκ από τις εξαγωγές που πραγματοποιεί. Το σχέδιο των κυρώσεων καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και θέτει απαγορεύσεις στις εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, σιδηρομεταλλευμάτων, μολύβδου, μεταλλευμάτων μολύβδου και θαλασσίων ειδών διατροφής.

Η ίδια απόφαση απαγορεύει την αύξηση του αριθμού των Βορειοκορεατών που δουλεύουν στο εξωτερικό, τη συγκρότηση νέων εταιρικών κοινοπραξιών με τη συμμετοχή της Β. Κορέας, καθώς και τη ροή χρηματοδοτήσεων προς τις εταιρικές κοινοπραξίες που ήδη λειτουργούν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή