Γερμανία: Φιλορωσικές δηλώσεις του FDP

Γερμανία: Φιλορωσικές δηλώσεις του FDP

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάλο έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχθεί την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία ως «μόνιμη προσωρινή λύση». Ο κ. Λίντνερ τάχθηκε επίσης υπέρ της άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την εισβολή στην Κριμαία χωρίς την πλήρη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας του Μινσκ (η Ρωσία, είπε, πρέπει να ανταμειφθεί «για θετικά ενδιάμεσα βήματα»).

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild, ο πρόεδρος του FDP επιχείρησε να εξηγήσει τις θέσεις του, τις οποίες είχε αποκαλύψει μιλώντας στον μιντιακό όμιλο Funke Mediengruppe. «Εξέφρασα αυτό που πολλοί σκέφτονται και αυτό που σιωπηρά αποτελεί μέρος της Realpolitik μας εδώ και πολύ καιρό», είπε. «Και τουλάχιστον, εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε, μιλάμε ξανά για την Κριμαία, ενώ εδώ και πολύ καιρό σιωπούσαμε», προσέθεσε.

Η κυβέρνηση Μέρκελ είχε καταδικάσει την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία και τη στήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία από τη Μόσχα. Εκτοτε διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη στην επιβολή και τη διατήρηση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν – κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ομόφωνα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μιλώντας χθες, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας δήλωσε ότι η στάση του Βερολίνου στο θέμα της ρωσοουκρανικής κρίσης παραμένει η ίδια.

Οι δηλώσεις Λίντνερ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του συντονιστή της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της Ρωσίας, του Σοσιαλδημοκράτη Γκερνότ Ερλερ. Ο κ. Ερλερ τόνισε ότι «είναι αναγκαία μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση», ειδικά δεδομένης της παρέκκλισης του προέδρου Τραμπ από την κοινή γραμμή της Δύσης απέναντι στη Ρωσία. Οπως είπε, είναι αδύνατη η άρση των κυρώσεων αν δεν υπάρξει εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο Τσεμ Οζντεμίρ, συν-πρόεδρος των Πρασίνων, μίλησε για «λάθος μονοπάτι προς μια υπεύθυνη και σθεναρή γερμανική εξωτερική πολιτική».

Το FDP, που συγκυβέρνησε με τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ το διάστημα 2009-2013, βρίσκεται σήμερα εκτός Βουλής. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, αναμένεται να υπερβεί άνετα το όριο του 5% (βρίσκεται περίπου στο 8% στις δημοσκοπήσεις) και έτσι να εκπροσωπηθεί ξανά στην Μπούντεσταγκ. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πιθανή μια νέα κυβερνητική συμμαχία με το CDU/CSU, με τον κ. Λίντνερ ενδεχομένως να αναλαμβάνει τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή