Πρώτη Κυρία, αλλά χωρίς θεσμικό ρόλο η Μπριζίτ Μακρόν

Πρώτη Κυρία, αλλά χωρίς θεσμικό ρόλο η Μπριζίτ Μακρόν

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

ΠΑΡΙΣΙ. Το κείμενο «κατά της θέσπισης θέσης Πρώτης Κυρίας για την Μπριζίτ Μακρόν», που κυκλοφορεί εδώ και δύο εβδομάδες στο Ιντερνετ, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 190.000 υπογραφές και έχει ως στόχο να βάλει φραγμό στα σχέδια του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη σύζυγο του αρχηγού του κράτους να αποκτήσει προϋπολογισμό από τους δημόσιους πόρους», αναφέρεται στο κείμενο που έχει ανεβεί στο change.org με πρωτοβουλία του Τιερί

Πολ Βαλέτ, ο οποίος παρουσιάζεται ως «ζωγράφος, συγγραφέας και ενεργός πολίτης».

«Η Μπριζίτ Μακρόν διαθέτει αυτήν τη στιγμή μια ομάδα δύο – τριών συνεργατών, καθώς και δύο γραμματείς και δύο φρουρούς», αναφέρεται στο κείμενο το οποίο αφορά τις οικονομίες που θέλει να κάνει η κυβέρνηση.

«Καταγγέλλουμε με δριμύτητα όλες τις σεξιστικές επιθέσεις κατά της Μπριζίτ Μακρόν και δεν θέτουμε σε αμφισβήτηση τις ικανότητές της», τονίζεται στο κείμενο.

«Ωστόσο, σε μια περίοδο ηθικοποίησης της γαλλικής πολιτικής ζωής», με την υιοθέτηση στις αρχές του Αυγούστου νομοσχεδίου που απαγορεύει την απασχόληση των μελών της οικογενείας των υπουργών και των βουλευτών ως συνεργατών τους, «δεν μπορούμε να εγκρίνουμε την πρωτοβουλία για τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος για τη σύζυγο του αρχηγού του κράτους».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι η σύζυγός του θα έχει «έναν δημόσιο ρόλο» εάν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας «για να τελειώσει η γαλλική υποκρισία», όμως «δεν θα επιβαρύνει τον Γάλλο φορολογούμενο».

Το θέμα του στάτους της Πρώτης Κυρίας τέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των νομοσχεδίων για την «ηθικοποίηση» της πολιτικής ζωής. Οι βουλευτές της ριζοσπαστικής Αριστεράς υποστήριξαν, χωρίς αποτέλεσμα, τροπολογία για να επεκταθούν στον πρόεδρο της Γαλλίας οι απαγορεύσεις που ισχύουν για τα μέλη των οικογενειών των υπουργών και των βουλευτών.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ απάντησε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης διαφάνειας σχετικά με τον ρόλο και τα μέσα που τίθενται στη διάθεση της συντρόφου του αρχηγού του κράτους, αλλά το νομοσχέδιο που βρισκόταν υπό επεξεργασία «δεν είναι το κατάλληλο όχημα για τον προσδιορισμό του καθεστώτος αυτού».