Απολύθηκε από την Google ο συντάκτης σεξιστικής επιστολής

Απολύθηκε από την Google ο συντάκτης σεξιστικής επιστολής

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επίμαχη επιστολή, από μηχανικό της Google, που έχει φέρει αναστάτωση και αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην εταιρεία, παραβιάζει τον κώδικα συμπεριφοράς της, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο Σαντάρ Πικάι.

Σε e-mail του προς τους εργαζόμενους ο κ. Πικάι δηλώνει ότι το κείμενο ξεπερνά τα όρια, αφού προάγει επιβλαβή σεξιστικά στερεότυπα».

Η Google δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα το όνομα του συντάκτη της επιστολής, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα όμως πρόκειται για τον Τζέιμς Νταμόρ, ο οποίος με δήλωσή του στο Reuters, αποκαλύπτει πως έχει ήδη απολυθεί.

Υπενθυμίζεται πως η επιστολή αναζωπύρωσε τη συζήτηση, η οποία θέτει στο επίκεντρό της την εκπροσώπηση και τη συμμετοχή των γυναικών στις ανδροκρατούμενες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση η Google.

Αφορμή ήταν η επιστολή ενός μηχανικού πληροφορικής του ομίλου, στην οποία ισχυρίζεται ότι η ανισομερής συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας σχετίζεται με βιολογικούς παράγοντες έως ένα βαθμό. Το κείμενο αφορούσε εσωτερική αλληλογραφία της Google, αλλά ο συντάκτης του, εντέλει, το δημοσιοποίησε. Υψηλόβαθμα στελέχη τον κατακεραύνωσαν δημοσίως, ενώ πολλοί εργαζόμενοι της Google ζήτησαν από τη διοίκηση να ελέγξει εις βάθος την υπόθεση.

Στην περίπτωση της Google, την απάντηση έδωσε η Ντανιέλ Μπράουν, επικεφαλής του τμήματος ισότητας και ίσων ευκαιριών της εταιρείας.

Συγκεκριμένα είπε ότι «η Google υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου και ενθαρρύνει όσους θέλουν να διατυπώσουν διαφορετικές θέσεις, πολιτικές ή άλλες, να το κάνουν άφοβα».

Ωστόσο, η Ντανιέλ Μπράουν διευκρίνισε ότι αυτή η ανεκτικότητα δεν σημαίνει πως επηρεάζονται «οι βασικές αρχές και πολιτικές της ισότιμης απασχόλησης, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και θρησκείας, ούτε οι ρυθμίσεις εντός της εταιρείας για την αποφυγή των διακρίσεων».

Προς επίρρωση των δηλώσεων Μπράουν είναι και οι επισημάνσεις του αντιπροέδρου και υπευθύνου της μηχανικής λογισμικού στην Google Αριστότλ Μπάλοφ, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στο ανώνυμο κείμενο του ανωτέρω μηχανικού. «Μια από τις πτυχές του θέματος που με προβληματίζει έντονα είναι η προκατάληψη ότι οι περισσότεροι άνδρες ή οι περισσότερες γυναίκες δρουν με έναν τρόπο και μόνο. Αυτό φανερώνει ύπαρξη στερεοτυπικής σκέψης».

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι οι τοποθετήσεις Μπράουν και Μπάλοφ αποτελούν και την επίσημη απάντηση της εταιρείας.

Ο Νταμόρ στην επιστολή του προσάπτει στην Google «υπερβολική δόση πολιτική ορθότητας».

Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι έλαβε πολυάριθμα θετικά σχόλια από συναδέλφους του στην Google, οι οποίοι εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους, επειδή τόλμησε και έθιξε τα συγκεκριμένα θέματα. «Εκείνοι συμφωνούν μαζί μου, αλλά δεν θα είχαν το κουράγιο να μιλήσουν δημοσίως, επειδή υπάρχει μια “αριστερή” κουλτούρα με έμφαση στην πολιτική ορθότητα στην Google και θα κινδύνευαν να απολυθούν», τόνισε στο κείμενό του.

Σύμφωνα με μια μηχανιστική και άκρως αντιεπιστημονική προσέγγιση, ο ίδιος πιστεύει ότι «οι άνδρες κλίνουν προς τη συστηματική σκέψη, εξ ου και γίνονται προγραμματιστές, ενώ οι γυναίκες είναι πιο ανοικτές στην αισθητική και στα αισθήματα και όχι στις ιδέες, οπότε αυτό το γεγονός τούς οδηγεί στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών και της τέχνης».

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση πιέζει την Google να γεφυρώσει το χάσμα αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών, όπως επισημαίνουν οι Financial Times. Η εταιρεία εφαρμόζει ένα σχέδιο για να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών μηχανικών, αλλά η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι πολύ μικρή. Σήμερα, μόνο το 20% των τεχνικών ειδικοτήτων της Google καλύπτεται από γυναίκες.

Με πληροφορίες από BBC και REUTERS. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή